Alle toonzalen zijn open op paaszondag!

Een ergonomische keuken: opstelling en indeling

Een ergonomische keuken: opstelling en indeling

Om doeltreffend, veilig en comfortabel te kunnen koken is het noodzakelijk om ook even goed na te denken over de ergonomie van je keuken. Het is immers een werkplek waar je vele uren doorbrengt. Waarop moet je letten?

De keukendriehoek

De werkdriehoek of keukendriehoek maak je door een denkbeeldige driehoek te tekenen tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. De som van de zijden van die driehoek zou niet meer dan 6 tot 8 meter mogen zijn. Tussen je spoelbak en je fornuis gebeurt de meeste interactie, de afstand daartussen blijft daarom het best onder de twee meter. Zo voorkom je veel onnodig geloop en kan je in één beweging een kookpot met water vullen of afgieten bijvoorbeeld. Het is ook belangrijk dat er geen belemmeringen zijn binnen die driehoek.

De juiste vorm

De vorm van je keuken hangt af van de ruimte waarin hij staat. Elke opstelling heeft voor- en nadelen.

Wandopstelling

Bij een rechte keukenopstelling liggen kookplaat, spoelbak en koelkast op één rechte lijn. De spoelbak staat dan best centraal want die gebruik je het meest. Deze opstelling is geschikt in smalle lange ruimtes, maar is ergonomisch gezien niet de meest geschikte.

L-keuken

Dit is de optimale keukenopstelling om te koken met zo weinig mogelijk verplaatsing. Hoekkeukens hadden vroeger ‘verloren hoeken’, maar daar bestaan intussen allerlei oplossingen voor, gaande van hoekschuiven tot draaisystemen.

U-keuken

Ook een U-vormige keuken is ideaal om een ideale keukendriehoek in te maken. Dergelijke keukens hebben ook veel opbergruimte. Hou er wel rekening mee dat de breedte van de ruimte idealiter niet minder dan vier meter bedraagt.

Parallelle keuken

Deze keukens hebben een optimale circulatie, het is wel aangeraden om de spoelbak en het fornuis in dezelfde blok te plaatsen.

Kookeiland

Dit zien we vooral in open keukens waarin het mogelijk is om tijdens het koken contact te houden met wie aan de eettafel of in het salon zit. Een kookeiland is enkel interessant in een grote ruimte, maar let er ook hier op dat de keukendriehoek goed zit en plaats de spoelbak centraal.

Hoogte keukenblad

De standaard hoogte van een werkblad is 90 centimeter, maar die hoogte is uiteraard niet voor iedereen geschikt. Om de ideale hoogte voor jouw werkblad te kennen, sta je met je armen in een hoek van 90 graden en laat je ondertussen iemand de afstand tussen de vloer en je onderarmen meten. Je werkblad zou twaalf tot vijftien centimeter lager moeten komen. Stem het werkblad af op de persoon die het frequentst kookt.

Diepte keukenblad

De standaard diepte van een werkblad is 60 centimeter. Heb je graag veel plaats voor toestellen en ingrediënten, overweeg dan zeker een dieper blad. De kasten worden dan meteen ook dieper en ruimer natuurlijk. Voorzie ook voldoende werkblad naast het fornuis.

Laden in plaats van legplanken

Laden zijn duurder dan legplanken maar zijn de investering meer dan waard. Niet alleen heb je een beter overzicht over wat er in je kasten ligt, het is ook ergonomisch gezien veel beter. Je moet minder bukken en minder ver reiken met je armen. Ook draaiplateaus in de hoekkasten zijn beter omwille van die redenen.

Verhoogde toestellen

Spaar je rug en plaats de oven en de microgolf op werkbladhoogte. Ook de vaatwasser mag indien mogelijk wat hoger dan de onderkasten worden geplaatst, ideaal is op 115 of 120 centimeter hoogte. De koelkast plaats je zo dat het midden ervan ter hoogte van het werkblad komt.

Lichte voorwerpen bovenaan

Ergonomie in de keuken houdt ook in dat je nadenkt over wat je in welke kast steekt. Lichte voorwerpen horen in de bovenkasten, zware in de onderkasten. Kookgereedschap komen in de buurt van het fornuis en bestek en borden in de buurt van de eettafel.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke keukenarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Zelf je keuken ontwerpen? Ga zelf aan de slag met onze geweldige keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Kostprijs keuken berekenen? Dat doe je in 5 eenvoudige stappen met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken belevingstoonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid