Alle toonzalen zijn open op paaszondag!

Keukenblad kiezen: dit zijn de mogelijkheden

Keukenblad kiezen: dit zijn de mogelijkheden

Een keukenblad kiezen is een belangrijke beslissing, omdat het niet alleen de functionaliteit van je keuken beïnvloedt, maar ook de gehele uitstraling en stijl. Het werkblad van een keuken is het eerste dat opvalt wanneer je een keuken binnenstapt. Het is een echte eye-catcher en daarom moet het plaatje ook perfect kloppen. Persoonlijke smaak, maar ook het budget, zullen hier de uiteindelijke keuze bepalen. 

Keukenblad kiezen: waarop moet je letten? 

  1. Bepaal je budget: stel een budget vast dat je wil besteden aan het keukenblad. Dit zal helpen om je opties te verfijnen en realistische keuzes te maken.

  2. Bepaal je stijl: denk goed na over de gewenste stijl van je keuken. Wil je een moderne, traditionele, landelijke of industriële uitstraling? Kijk naar verschillende materialen en kleuren die bij jouw stijl passen.

  3. Ken de materialen: laat je goed adviseren door onze keukenadviseurs en leer de verschillende

Keukenblad kiezen

Natuursteen keukenblad

Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende soorten gesteente, zoals graniet, kwartsiet, keramiek, marmer en blauwe hardsteen, die allemaal worden gevormd door geologische processen over een lange periode.

Elk type natuursteen heeft zijn eigen unieke eigenschappen, zoals kleurvariaties, aders, textuur en hardheid, waardoor het zeer geschikt is voor verwerking in werkbladen. Het geeft je keuken een ruw en luxueus karakter, om nog maar te zwijgen over het unieke aspect.

Graniet keukenblad

Een granieten keukenblad is het meest gekozen materiaal voor keukenwerkbladen. Graniet is een hard, natuurlijk gesteente dat ontstaat uit magma dat langzaam afkoelt en kristalliseert diep onder het aardoppervlak. Het resultaat is een steen met een opvallende korrelige textuur.

Het is zeer duurzaam en bestand tegen krassen en vlekken, waardoor het goed bestand is tegen het dagelijkse gebruik in de keuken. Het is ook hygiënisch, omdat het niet poreus is en bacteriën en vuil niet gemakkelijk absorbeert.

Bij het kiezen en onderhouden van een granieten keukenblad is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren. Omdat graniet een natuurlijk materiaal is, kunnen kleur- en patroonvariaties optreden tussen verschillende stukken. Het wordt aanbevolen om het oppervlak regelmatig te sealen om vlekken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om het blad niet bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen, zoals het plaatsen van hete pannen direct op het oppervlak, om schade te voorkomen.

We raden je zeker aan om onderleggers te gebruiken. Doordat natuursteen heel koud aanvoelt, kan er een thermoshock ontstaan als je er een hete pot opzet. Hierdoor kunnen kleine barstjes in het graniet keukenblad ontstaan.

Kwartsiet keukenblad

Ben je een fan van marmer, maar vrees je dat jouw werkblad in een mum van tijd zal beschadigd zijn? Dan is kwartsiet de oplossing. Kwartsiet is een gesteente dat ontstaat uit de metamorfose van zandsteen onder hoge druk en hoge temperaturen. Het bestaat voornamelijk uit kwarts, wat resulteert in een hard en duurzaam gesteente met een natuurlijke glans.

Het is zeer hard en bestand tegen krassen en slijtage, waardoor het goed bestand is tegen dagelijks gebruik in de keuken. Het is ook hittebestendig, zodat hete pannen direct op het oppervlak geplaatst kunnen worden zonder dat het beschadigd raakt. Daarnaast is kwartsiet niet erg poreus, wat betekent dat het minder gevoelig is voor vlekken en gemakkelijker te reinigen is.

Op esthetisch gebied biedt kwartsiet een breed scala aan kleuren en patronen. Het kan variëren van wit en crème tot grijstinten en zelfs levendigere kleuren, afhankelijk van de minerale samenstelling. Kwartsiet heeft vaak een marmerachtige uitstraling met aders en textuur, waardoor het een elegante en luxueuse uitstraling heeft.

Keramisch keukenblad

Keramiek is een natuurlijk materiaal dat aan een stevige opmars bezig is. Het bestaat uit een samenstelling van natuurlijke kleimineralen die worden gemengd, samengeperst en vervolgens onder hoge druk en temperatuur worden gebakken. Door deze hoge spanning bestaat de kans op barsten wanneer je iets op het keukenblad zou laten vallen.

Ze zijn zeer duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken, hitte en slijtage. Keramiek is een hard materiaal dat niet snel zal verslijten, waardoor het geschikt is voor intensief gebruik in de keuken. Het is ook niet-poreus, wat betekent dat het bestand is tegen vlekken, bacteriën, en het oppervlak is gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is keramiek ook UV-bestendig, waardoor het zeer kleurvast blijft.

Het onderhoud van keramische werkbladen is relatief eenvoudig. Dagelijks schoonmaken met milde zeep en water is meestal voldoende. Het oppervlak is bestand tegen de meeste huishoudelijke schoonmaakmiddelen, maar het wordt aanbevolen om schurende reinigingsmiddelen te vermijden om krassen te voorkomen. 

Marmer keukenblad

We zien steeds vaker dat mensen kiezen voor een marmeren keukenaanrecht. Marmer geeft een tijdloze uitstraling en voegt een gevoel van luxe toe aan de keuken. Het heeft een breed scala aan kleuren, variërend van wit en crèmekleurig tot meer levendige tinten zoals groen en zwart. Elk stuk marmer is uniek vanwege de natuurlijke aderpatronen.

Marmer is over het algemeen hittebestendig, waardoor het bestand is tegen de hoge temperaturen in de keuken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met hete pannen of schalen direct op het marmeren oppervlak te plaatsen, omdat het de steen kan beschadigen of verkleuren. Marmer is een zachter gesteente en is gevoeliger voor krassen en zuren. Het is daarom raadzaam om snijplanken te gebruiken en voorzichtig om te gaan met zure vloeistoffen.

Het onderhoud van een marmeren keukenblad vereist speciale zorg. Het oppervlak moet regelmatig worden ingesmeerd om vlekken te voorkomen en de glans te behouden. Marmer kan ook gevoelig zijn voor vlekken door bijvoorbeeld rode wijn, olie of zure producten. Het is zeer belangrijk om gemorste substanties direct schoon te maken. We adviseren daarom om steeds voor lichte of matte varianten te kiezen. Op die manier vallen krassen en beschadiging door zuren minder op.

Blauwe hardsteen keukenblad

Blauwe hardsteen, ook wel beter bekend als arduin, is een andere populaire keuze voor natuursteen keukenoppervlakken. Blauwe hardsteen is een kalksteen met een donkerblauwe of grijze kleur en kenmerkende witte aders en fossiele patronen. 

Het is een duurzaam en robuust materiaal dat bestand is tegen krassen en slijtage. Het heeft ook een hoge hittebestendigheid, waardoor hete pannen direct op het oppervlak kunnen worden geplaatst. Bovendien heeft blauwe hardsteen van nature een dichte structuur, waardoor het weinig poreus is en minder gevoelig is voor vlekken.

Dit type steen vinden we vooral terug in de klassieke keukens. Het wordt aanbevolen om het blad regelmatig te reinigen en te behandelen met een geschikte sealer om vlekken te voorkomen en de duurzaamheid te verlengen. Ook is het raadzaam om voorzichtig te zijn met zure vloeistoffen, zoals citroensap of azijn, omdat deze het oppervlak kunnen aantasten.

Composiet werkblad

Composiet werkbladen zijn heel eigentijds en passen eigenlijk in elk type keuken, je kan er namelijk alle richtingen mee uit. Composiet is een samenstelling van kwartsgranulaten met harsen. Dit maakt dat composiet een heel sterk materiaal is dat de beste eigenschappen van kunststof en graniet samenbrengt.

Het nadeel van deze samenstelling is dat door de aanwezigheid van harsen een warme pan zich kan aftekenen op het keukenblad. Daarom wordt er sterk afgeraden om een hete pan op een composiet werkblad te zetten. Composiet heeft wel wat voordelen, zo is het hygiënisch, waterdicht, vlek- en krasbestendig. Door het enorme aanbod van kleuren, alsook de keuze van afwerking, van mat tot hoogglans, is het een echte aanrader in de keuken.  

Laminaat werkblad

Een keukenblad uit kunststof bestaat meestal uit een houten werkblad met daarbovenop een laag laminaat of HPL. Dergelijk keukenwerkblad is voornamelijk prijsvriendelijk en één van de goedkoopste oplossingen.

Een ander groot voordeel van kunststof is dat het beschikbaar is in vele verschillende kleuren, de opties zijn bijna eindeloos. Hierbij kan je niet alleen kiezen tussen verschillende kleuren, maar je kan ook kiezen voor houtimitaties of gewone kleuren met structuren in verwerkt. Een kunststoffen aanrechtblad is daarnaast ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van kunststof? Het is niet hittebestendig

Massief houten werkblad

Een laatste optie, ook afkomstig uit de natuur, is een massief houten werkblad. Met hout kies je voor een unieke en warme uitstraling voor je nieuwe keuken. Hout voor een keukenwerkblad kan worden gekozen als accent in de keuken, maar ook om het hout in bijvoorbeeld de keukenkasten door te trekken.

Hoewel hout enorm mooi oogt, zijn er wel wat nadelen verbonden aan dit natuurlijk materiaal. Zo is het niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Daarnaast is het ook belangrijk om een houten keukenblad goed te onderhouden. Hout heeft regelmatig een behandeling nodig zodat er minder snel beschadigingen voorkomen. Zo'n toplaag zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat vocht minder snel in het hout dringt. 

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke binnenhuisarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga je liever zelf aan de slag? Ontwerp zelf je droomkeuken met onze geweldige 3D keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Je nieuwe keuken prijs berekenen? Ontvang meteen de richtprijs voor je nieuwe keuken met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken toonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid