Bekijk alle nieuws

Matte of hoogglans keuken?

De algemene look van een keuken wordt grotendeels bepaald door de fronten van de keukenkasten. De keuze van de afwerking van de keukenfronten is dan ook afhankelijk van de stijl van jouw keuken, maar ook de lichtinval zal een grote rol spelen! De basismaterialen voor keukenkasten worden steeds voorzien van een laklaag. Je kan dan kiezen voor matte of hoogglans lak. Wij geven je alvast de voor- en nadelen van beide mogelijkheden!

Hoogglans keuken: voor- en nadelen

Hoogglans keukens zijn vaak greeploos en strak afgewerkt. Bovendien zijn hoogglans keukens in diverse kleuren verkrijgbaar en horen zij dus écht thuis in een moderne keuken. Een hoogglans keuken is ook een absolute aanrader wanneer de keuken in een donkere hoek wordt geplaatst. Doordat de hoogglans licht weerkaatst creëert deze een ruimtelijke indruk.

In de volle zon daarentegen kan een hoogglans keuken voor ergerlijke schitteringen zorgen. Hierdoor zullen vetvlekken en vingerafdrukken meer zichtbaar worden. En dit is natuurlijk minder interessant wanneer je niet van schoonmaken houdt. Kastgrepen toevoegen kan hier een oplossing bieden.

Tevens is het opletten geblazen voor krassen op hoogglans keukenfronten. Je kan dit eigenlijk vergelijken met de lak van een auto. Omdat het lakken van de keuken toch een hele job is, zal het prijskaartje van een hoogglans keuken iets hoger liggen dan deze van een matte keuken. Niettegenstaande is een gelakt frontoppervlak zeer stevig en mooi, én kunnen vocht en vuil niet indringen in het oppervlak.

Matte keuken: de kenmerken

De matte keukens vinden meestal hun thuis in een landelijke of klassieke setting.
Ze worden meestal gekozen in neutrale kleuren en aardtinten en hebben hierdoor een warme uitstraling. Door bijvoorbeeld donkere kastgrepen en een donker werkblad te kiezen krijgt jouw keuken onmiddellijk een eigen karakter! Of wat dacht je van zwarte kasten in de keuken?

In tegenstelling tot de hoogglans keukens, heb je bij een matte keuken wél voldoende licht nodig om geen saaie indruk te creëren. Daarbij vraagt een matte keuken heel wat minder onderhoud dan een hoogglans keuken omdat vlekken minder sterk zichtbaar zijn.

Kortom, de aankoop van een matte of glanzende keuken berust op lichtinval en smaak, maar ook op de combinatie met het overige interieur. Ook onderhoudsgemak zal een doorslaggevende factor zijn bij het maken van de keuze qua keukenuitvoering.

Maak nu je afspraak

Boek nu jouw persoonlijke interieurarchitect voor vrijblijvend advies. Of ga zelf aan de slag! Ontwerp zelf jouw droomkeuken en ontvang een 3D-plan. Bereken vervolgens de prijs van jouw nieuwe keuken.

Nog geen idee hoe jouw nieuwe keuken eruit moet zien? Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze toonzalen?