Bekijk alle nieuws

Natuursteen versus composiet in de keuken

Composieten werkbladen ogen misschien niet al te verschillend van natuurstenen werkbladen, toch zijn er zeker voldoende verschillen waar u zich bewust van moet zijn bij het kiezen tussen beiden.
U zal uw keuze dan ook moeten baseren op uw persoonlijke budget en uw kookstijl. Want zowel op vlak van porositeit als op vlak van onderhoud zijn er significante verschillen
Wij zetten ze graag voor u op een rijtje.

 

Werkblad in natuursteen

Marmer, blauwe hardsteen en graniet zijn de meest gebruikte soorten natuursteen in de keuken.
Ze ogen luxueus en dat is vaak ook merkbaar aan het prijskaartje.
Hoewel vele natuurstenen poreus zijn waardoor vocht kan binnendringen en er vlekken kunnen ontstaan, zijn er ook alternatieven.

Kiest u voor een granieten werkblad bijvoorbeeld, dan kiest u voor een hitte- en krasbestendig werkblad. Maar deze is dan wel gevoelig voor het indringen van vocht en zuur.
Wanneer u deze laat polieren dan minimaliseert u de kans op indringen van vocht en dus ook de kans op blijvende vervuiling op uw werkblad.
Een goed dagelijks onderhoud is dus meer dan welkom bij natuurstenen werkbladen.

Voorbeeld marmeren keukenblad

 

Voorbeeld granieten werkblad

 

Voorbeeld granieten werkblad gepolierd

 

Werkblad in composiet

Een composieten werkblad is vaak op het oog moeilijk te onderscheiden van een granieten werkblad. Dit komt omdat composiet ook opgebouwd is uit deeltjes natuursteen in combinatie met kunststof.
Deze laatste zorgt ervoor dat een composieten werkblad waterdicht is en dus niet gevoelig is voor het indringen van vocht. Ook zijn composieten werkbladen, net zoals natuursteen zeer krasbestendig. Het grote verschil ligt men in de warmtegevoeligheid.
Op een granieten werkblad kan u een hete kookpot zonder problemen op het werkblad plaatsen zonder onderzetter. Uw natuurstenen werkblad zal hier geen blijvende schade aan over houden.
Een composieten werkblad daarentegen is hier absoluut niet tegen bestand. Hete potten moeten altijd op onderzetters geplaatst worden anders bestaat de kans dat er zich blijvende kringen op uw werkblad gaan vormen.

Voorbeeld werkblad in composiet