Keukenverlichting kiezen: hierop moet je letten

Keukenverlichting kiezen: hierop moet je letten

Bij een nieuwe keuken moet je heel wat keuzes maken. Ga je voor een (half)open of gesloten keuken? Wil je een kookeiland? En waar o waar plaats je toch die keukentafel? Vaak is de keukenverlichting de laatste stap in het proces. Maar misschien wel de allerbelangrijkste! De juiste keukenverlichting zorgt ervoor dat je veel en graag tijd in je keuken zal doorbrengen. Dankzij deze 5 tips sla jij de bal alvast niet mis.

Juiste verlichting op de juiste plaats

Je keuken bestaat uit verschillende zones, die elk verschillende functies hebben. Niet elk plekje heeft dan ook eenzelfde type lichtbron nodig. Denk daarom in eerste instantie aan onderstaande zaken.

Basisverlichting

Een centraal lichtpunt dat de hele keuken verlicht. Dit kunnen inbouwspots zijn, maar je kan net zo goed kiezen voor één heldere

Taakverlichting

Plaats extra lichtbronnen waar nodig (zoals boven het werkblad of binnen in de kastjes).

Ga voor sfeer

De keuken wordt steeds minder een louter functionele ruimte. Koken moet ook een aangename beleving zijn, net als het moment waarop je samen met je gezin ontbijt of dineert. Sfeerverlichting is daarbij cruciaal.

Heb je hoge plafonds? Dan kan een hanglamp boven je keukentafel een leuke toevoeging zijn. Maar ook subtielere sfeerverlichting maakt al snel een groot verschil. Denk daarbij aan dimbare, laaggeplaatste spotjes of ledstrips langs het werkblad.

Denk aan het onderhoud

Als je elke dag in je keuken staat, kunnen je armaturen verrassend snel vuil worden. Je zal jezelf dankbaar zijn als je kiest voor een verlichting die eenvoudig te reinigen is. Vooral bij taakverlichting hou je dus het best rekening met de vorm en het materiaal van je lampen. Een lichtbron die omringd is door een glazen plaat is makkelijk schoon te maken en dus een slimme keuze.

Hou het praktisch

De indeling van je keuken moet in de eerste plaats praktisch zijn. En dat geldt net zo goed voor je verlichting. Vermijd daarom een wirwar van armaturen, maar probeer zo veel mogelijk te doen met zo weinig mogelijk lichtkringen. Plaats alle schakelaars ook dicht bij elkaar, zodat

je niet van her naar der moet hollen om ze te bedienen. Dat zorgt er daarnaast voor dat je al je lichtbronnen ook daadwerkelijk benut.

Laat je adviseren

Boek nu je persoonlijke keukenarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Zelf je keuken ontwerpen? Ga zelf aan de slag met onze geweldige keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Kostprijs keuken berekenen? Dat doe je in 5 eenvoudige stappen met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken belevingstoonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid