5 tips bij het kiezen van je keukenverlichting

Bij een nieuwe keuken moet je heel wat keuzes maken. Ga je voor een (half)open of gesloten keuken? Wil je een kookeiland? En waar o waar plaats je toch die keukentafel? Vaak is de keukenverlichting de laatste stap in het proces. Maar misschien wel de allerbelangrijkste! De juiste keukenverlichting zorgt ervoor dat je veel en graag tijd in je keuken zal doorbrengen. Dankzij deze 5 tips sla jij de bal alvast niet mis.

 

1.  Voorzie de juiste verlichting op de juiste plaats

Je keuken bestaat uit verschillende zones, die elk verschillende functies hebben. Niet elk plekje heeft dan ook eenzelfde type lichtbron nodig. Denk daarom in eerste instantie aan:

  • Basisverlichting: een centraal lichtpunt dat de hele keuken verlicht. Dit kunnen inbouwspots zijn, maar je kan net zo goed kiezen voor één heldere
  • Taakverlichting: plaats extra lichtbronnen waar nodig (zoals boven het werkblad of binnen in de kastjes).

2.  Ga ook voor sfeer

De keuken wordt steeds minder een louter functionele ruimte. Koken moet ook een aangename beleving zijn, net als het moment waarop je samen met je gezin ontbijt of dineert. Sfeerverlichting is daarbij cruciaal.

 

Heb je hoge plafonds? Dan kan een hanglamp boven je keukentafel een leuke toevoeging zijn. Maar ook subtielere sfeerverlichting maakt al snel een groot verschil. Denk daarbij aan dimbare, laaggeplaatste spotjes of ledstrips langs het werkblad.

 

3.  Denk aan het onderhoud

Als je elke dag in je keuken staat, kunnen je armaturen verrassend snel vuil worden. Je zal jezelf dankbaar zijn als je kiest voor een verlichting die eenvoudig te reinigen is. Vooral bij taakverlichting hou je dus het best rekening met de vorm en het materiaal van je lampen. Een lichtbron die omringd is door een glazen plaat is makkelijk schoon te maken en dus een slimme keuze.

 

4.  Houd het praktisch

De indeling van je keuken moet in de eerste plaats praktisch zijn. En dat geldt net zo goed voor je verlichting. Vermijd daarom een wirwar van armaturen, maar probeer zo veel mogelijk te doen met zo weinig mogelijk lichtkringen. Plaats alle schakelaars ook dicht bij elkaar, zodat

je niet van her naar der moet hollen om ze te bedienen. Dat zorgt er daarnaast voor dat je al je lichtbronnen ook daadwerkelijk benut.

 

5.  Laat je adviseren!

Zie je door de bomen het bos niet meer? Steek je licht op bij een keukenexpert. Hij of zij heeft een hoop ervaring met verschillende soorten keukens en weet precies wat voor verlichting het best zal passen bij de jouwe. Maak een afspraak met onze keukenadviseurs voor een twee uur durend advies! En doe meteen inspiratie op met de tips van onze eigen binnenhuisarchitecten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul dit onderstaande formulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk.