De leefkeuken: een keuken waarin wordt geleefd

Leefkeuken: een keuken waarin wordt geleefd

Koken, wassen, werken en vrienden ontvangen, …. De keuken is hét kloppende hart van de woning!
Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een leefkeuken. Daar we er elk onze eigen leefgewoontes op na houden, zal deze term voor iedereen anders worden ingevuld. Een leefkeuken is simpelweg een keuken waar jij volledig je ding kan doen en waar iedereen graag vertoeft. Maar welke factoren bepalen nu eigenlijk de sfeer in jouw leefkeuken? Wij geven je graag enkele tips!

Voldoende licht

Van zonlicht worden we vrolijk. Door voldoende lichtinval te voorzien in jouw leefkeuken, haal je de warmte letterlijk in huis! Maar ook artificieel licht is belangrijk. Combineer verschillende lichtbronnen om een gezellige sfeer te creëren! Maar vergeet ook de functionele verlichting niet. Tracht er voor te zorgen dat er voor elke activiteit voldoende licht aanwezig is. En wat dacht je van een dimlicht? Ideaal om je vrienden op een koude winteravond te ontvangen voor een hapje en een drankje

De juiste kleuren

Kies vooral kleuren die je zelf écht mooi vindt. Probeer felle of schreeuwerige kleuren te vermijden. Opteer liever voor iets sober en rustgevend. Lichte kleuren zullen jouw leefruimte eveneens optisch vergroten. Let ook op de verfsoort. Kies er eentje die wel tegen een stootje kan én afwasbaar is.

Leuke keukendecoratie

Het is niet omdat er ruimte moet zijn voor verschillende activiteiten, dat er geen plaats meer over is voor leuke decoratie. Integendeel! Wat dacht je van een retro keukenweegschaal op het aanrecht? Of liever een klassieke fluitketel op het fornuis? En wat dacht je van een krijtbord in de keuken? Om het plaatje volledig af te maken, kan je de keuken opfleuren met enkele kruidenplantjes en bloemen.

Voldoende stopcontacten

Als één van je kinderen huiswerk maakt op de laptop, terwijl broer of zus de iPad wil opladen en jij ook de waterkoker nodig hebt, dan loopt het aantal benodigde stopcontacten snel op! Zorg er dus zeker voor dat er voldoende stopcontacten op verschillende plaatsen aanwezig zijn.

Voldoende zitplaatsen

Als je resoluut kiest voor een échte leefkeuken dan wordt dit de centrale ruimte van de woning! In functie hiervan kan je de woon- en eetkamer kleiner maken. Voorzie dan zeker voldoende zitplaatsen aan de eettafel want een échte leefkeuken is ook de ontvangstruimte voor vrienden en familie.
En wat doe je met de eettafel? Vrijstaand of aansluitend aan het keukeneiland? Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak maar ook van de keukenindeling én oppervlakte.

Juiste toestellen

Wanneer je kiest voor een leefkeuken is het belangrijk om goed na te denken over de technische specificaties van de toestellen in jouw keuken. Het is namelijk héél vervelend als het geluid van de vaatwasser of de dampkap overheerst terwijl de kinderen hun huiswerk maken. Houdt dus zeker rekening met het geluidsniveau bij de aankoop van jouw keukentoestellen.

Kindvriendelijke omgeving

De keuken is dé leukste ruimte in huis! Toch is dit ook dé plaats waar de gevaren op de loer liggen voor jonge kinderen. Ze kunnen zich bezeren aan de kastgrepen of zich verbranden aan de oven. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen of je kiest voor greepvrije keukenkasten of een oven die op veilige hoogte wordt geplaatst. Er zijn talloze mogelijkheden om jouw keuken kindvriendelijk te maken!

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke interieurarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga zelf aan de slag en ontwerp je droomkeuken met onze geweldige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Prijs keuken berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken winkels?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid