Nieuwe keuken kiezen: bereid je voor met onze tips

Nieuwe keuken kiezen: bereid je voor met onze tips

Bij een nieuwe keuken kiezen, komt er heel wat kijken. Tegenwoordig kan je namelijk heel wat verschillende zaken kiezen voor in je keuken. Heb je eindelijk gekozen hoe de basis van je keuken er zal uitzien, dan moet je ook nog eens kiezen tussen de verschillende merken, kleuren, materialen etc. Vandaag vertellen we wat er eigenlijk eerst komt kijken bij het kiezen van een nieuwe keuken. Zaken waar u op moet letten en mee rekening moet houden. Hopelijk helpen wij u daarmee een stapje dichter bij de keuken van uw dromen. 

 Keukenopstelling

Het eerste waar naar gekeken moet worden, is de opstelling van uw keuken. De opstelling wordt deels bepaald door de ruimte waarin de keuken moet geplaatst worden natuurlijk, maar wanneer de ruimte mogelijkheden biedt voor verschillende opstellingen heeft u alsnog een keuze te maken. Qua opstelling kan u kiezen voor de traditionele L-vorm of U-vorm of u kunt gaan voor een meer moderne opstelling en kiezen voor een wand met keukeneiland. De meeste keukenruimtes bieden meestal een oplossing voor één van deze drie opstellingen.

L-keuken

De L-keuken is wellicht de meest voorkomende vorm in het Belgische keukenlandschap. Dergelijke keuken wordt ook wel de "hoekkeuken" genoemd. Deze opstelling biedt je dankzij zijn simplistische vorm meteen de ideale “kookdriehoek” waarbij zowel spoel-, kook- als werkzone op ideale afstand van elkaar liggen. De L-keuken kan zowel volledig langs de wanden worden geplaatst of worden geplaatst aan één wand, waardoor een deel van de keuken 'vrij' in de ruimte staat. De L-opstelling wordt vandaag de dag vaak aangevuld met een kookeiland. Deze neemt eigenlijk een beetje de plaats in van de ontbijttafel van vroeger. 

Vroeger gingen er al eens wat ruimte verloren door de hoeken in deze opstelling en hoewel deze opstelling vaak een beperkte kastruimte biedt, zijn er vandaag allerhande systemen om je kastbenutting te optimaliseren. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen voor “Le-Mans” kasten, waarbij de plateau door middel van een S-beweging zich voor 90% uit de kast laat rollen. Of heeft u liever iets eenvoudiger, dan kan u ook kiezen voor een draaicarrousel dat een volledige omwenteling maakt in de kast.

U-Keuken

Een U-vormige keuken is een opdeling waarbij twee zijden parrellel  tegenover elkaar liggen en worden verbonden met een middelstuk. De U-vorm is een ideale opdeling om minimale afstanden af te leggen. Bij deze vorm van opstelling ligt alles namelijk binnen handbereik en er is eveneens voldoende werk- en opbergruimte. Door de dubbelen opstelling en parrallelle zijden is er voldoende ruimte nodig om een U-keuken te plaatsen. Ook mag de ruimte tussen beide zijden niet te klein zijn om te zorgen voor een vlotte circulatie. De U-keuken kan zowel worden geplaatst aan de wanden van een ruimte, als deels los in de ruimte. Bij dergelijke keuken heeft u dus alsnog meerdere keuzemogelijkheden.

Keukeneiland

Omdat vroeger enkel “ L en U” opstellingen bestonden en er steeds meer en meer naar open keukens werd gestreefd, zijn de keukens met kookeiland ontstaan. Een keukeneiland is niet enkel mooi van uitzicht, maar is ook handig door de extra opbergruimte en functionaliteit dat het biedt in de keuken. Daarom is het altijd handig om uitrekladen te voorzien waardoor alles gemakkelijk bereikbaar wordt en men toch geen plaats verliest bij een keukeneiland. Een kookeiland draagt eveneens ook bij tot de gezelligheid. Of u er nu voor kiest om er op te koken of te spoelen of om aan te zitten voor een ontbijt.

Ook is het interessant om meer opbergruimte te bekomen in het kookeiland zelf zodat eventuele hangkasten kunnen worden weggelaten waardoor de keuken opener wordt en het veel aangenamer en rustiger vertoeven is. Bij een kookeiland is het ook interessant om na te denken over de aanwezigheid van voldoende of extra stopcontacten op je eiland. Hierdoor kan je zonder problemen meerdere keukentoestellen gebruiken of uw gsm of laptop gebruiken. Een eiland geeft ook toegang tot een dieper werkblad waar je meer plaats hebt om alles te kunnen (voor)bereiden en je zo overzichtelijker en efficiënter kan werken. Kortom het werken in uw keuken wordt nog een groter plezier!

Ergonomie

Na de keuze van uw gewenste opstelling, moest er natuurlijk rekening gehouden worden met de ergonomie van de keuken. Ergonomie in de keuken is heel erg belangrijk tijdens het koken. De keuken is tenslotte een werkplek waar je voldoende ruimte moet hebben om alles ordelijk te kunnen volbrengen. De indeling moet zodanig worden opgesteld dat je niet te veel afstand moet afleggen en dus snel kan werken. De ergonomie van een keuken gaat niet enkel over de indeling van de keukentoestellen, maar eveneens over de juiste hoogte. Zo is het belangrijk dat de keuken is afgestemd op u persoonlijk. Denk hierbij aan toestellen op de juiste hoogte, juiste werkbladhoogte alsook het voorzien van de nodige lades en kastruimtes.

Kastruimte

Zoals we al eerder vermeld hebben in dit artikel, is de kastruimte heel belangrijk in de keuken. Kastruimte is zowel noodzakelijk om al het servies en keukenspullen in op te bergen, als om alle producten ordelijk te plaatsen. Om voldoende kastruimte te bekomen is het niet alleen belangrijk om voldoende kasten te voorzien en goed na te denken over de indeling van de keuken en de plaatsing van de kasten, maar het is ook van belang om te denken aan andere systemen dan de standaard kasten.  “Le-Mans” kasten of draaicarrousel kasten zijn een voorbeeld van kasten die extra ruimte creëren.

Bij een nieuwe keuken komt er natuurlijk nog heel wat andere zaken kijken dan degenen die hier zijn besproken. De dingen die we hier hebben besproken, vormen eigenlijk de basis van uw keuken. Van daaruit kan u dan verder kijken naar de afwerking van uw keuken. Zoals bijvoorbeeld de kleuren, het materiaal van uw kasten, welke keukentoestellen u allemaal wilt laten inbouwen.  Uiteraard staan onze keukenadviseurs en binnenhuisarchitecten ter beschikking om dit alles tot in detail te bespreken.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke interieurarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga zelf aan de slag en ontwerp je droomkeuken met onze geweldige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Prijs keuken berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken winkels?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid