De perfecte dampkap: dit zijn de mogelijkheden

De perfecte dampkap: dit zijn de mogelijkheden

De tijd dat de dampkap wordt gezien als een functioneel noodzakelijk kwaad is veranderd. De afgelopen jaren zijn de dampkappen getransformeerd van een louter functioneel toestel tot echte eyecatchers met gesofisticeerde technologie. Bij Keukens De Abdij hebben wij de transformatie van de traditionele onderbouw of de telescopische dampkap naar de nieuwe modellen van deze jaren stap voor stap mogen meemaken.

De dampkap vroeger en nu

De mogelijkheden vandaag de dag zijn eindeloos. Van inbouwgroepen, wanddampkappen, plafondunits tot zelfs op maat gemaakte modellen, alles is deze dagen mogelijk. De nieuwste trend van het wegwerken van de dampkap in het werkblad is hier bijvoorbeeld een voorbeeld van. 

Niet enkel de look van de dampkap is verander, maar ook de technologie hierachter is verbeterd. Zo zijn de filters geoptimaliseerd. De doeken van grootmoeders tijd zijn vervangen door vaatwasbestendige vetfilters, die al dan niet gecombineerd kunnen worden met randafzuiging. Daarnaast zijn er ook modellen die uitgerust zijn met recirculatie door middel van koolstoffilters. Voor woningen met ventilatiesystemen en passieve woningen zijn dergelijke modellen uitgerust met de optie tot recirculatie ideaal. De opkomst van regenereerbare filtersystemen maakt het mogelijk om voor iedere keuken de perfecte dampkap te adviseren, er zijn geen beperkingen meer.

Zoals we al zeiden is één van de nieuwere trends om bij kookeilanden de dampkap te integreren in het werkblad. Hierbij is het belangrijk om alle voor en nadelen te overwegen, een dampkap in het werkblad is esthetisch mooi maar niet altijd de perfecte oplossing. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden bij een keukeneiland. Om de perfecte oplossing te vinden voor uw keuken, moet men rekening houden met verschillende aspecten binnen de keuken. 

De keuze van uw dampkap

Wij sommen een aantal zaken op die mee bepalen wat voor dampkap geschikt is voor uw droomkeuken. Elke keuken vraagt namelijk om rekening te houden met een aantal zaken. Uiteraard is het belangrijk de juiste dampkap te kiezen voor uw gebruik en keuken. Om de beste keuze te maken kan u natuurlijk altijd rekenen op de deskundigheid van onze binnenhuisarchitecten. 

1. Afvoer van de kooklucht?

De kooklucht kan op verschillende manieren worden afgevoerd. Men kan net zoals bij traditionele dampkappen kiezen voor modellen met koolstoffilters of een rechtstreekse afvoer naar buiten. De filters zitten steeds binnen handbereik en zijn makkelijk te reinigen en te ontvetten. Om de perfecte werking te garanderen moeten de vetfilters natuurlijk regelmatig onderhouden worden. Wanneer u niet voor een afvoer naar buiten kiest, kan u kiezen voor een recirculatiesysteem. Zoals het woord het zelf al zegt, filteren speciale filters de kooklucht alvorens het weer de keuken in te blazen. Een recirculatiesysteem is vaak wel minder efficiënt dan een directe luchtafvoer, daarom geven wij de voorkeur aan een luchtafvoersysteem.

2. Uitschuiven, inbouw of vlakbouw?

De vlakbouw dampkappen zijn de meest traditionele dampkappen die er bestaan. Traditioneel, maar tegenwoordig ook te vinden in verschillende materialen en vormen. Zo kan u kiezen voor cilindervormige of rechthoekige dampkappen. Inbouw dampkappen zijn dampkappen die helemaal in de keuken zitten verwerkt. Inbouw dampkappen worden netjes weggewerkt in een keukenkast, waardoor u er eigenlijk niets meer van gaat zien. Dan zijn er ook nog de dampkappen die uitschuiven. Wanneer een dampkap achter de kookplaat uitschuift vormt het een spatwand. De dampkap heeft misschien meer onderhoud nodig, maar zorgt wel voor vermindering van spatten op het werkblad en de vloer.  Met de juiste combinatie van ingebouwde verlichting is ook hier een meerwaarde te creëren. Door de lichtinval langs achter te verzorgen verkleint de kans dat er schaduw word gevormd.

3. Manier van koken?

De keuze van dampkap is afhankelijk van de hoogte van de potten en de grootte van het kookvuur. Kook je graag met grote en diepe potten kies dan uitschuifbare dampkap modellen. Kook je met veel water? Of stoom u uw groenten in de oven?  Waterdamp gaat sneller omhoog tegenover het aanbakken van vlees, daarom kiest u in deze situaties beter voor een dampkap bovenaan en bijvoorbeeld niet voor een uitschuifbare dampkap in het werkblad. Want het is namelijk zo dat hoe hoger de pot hoe moeilijker het is om waterdamp naar beneden te trekken.

4. Afmetingen van de kookplaat?

Wanneer u kiest voor een standaard kookplaat, kan u alle kanten uit met uw dampkap. Zo kan u ook kiezen voor een uitschuifbaar model, of een inbouwmodel of nog iets anders. De meeste modellen in het werkblad zijn perfect geschikt voor standaard kookplaten. Indien er een bredere kookplaat wordt geplaatst, moet ook hier rekening mee gehouden geworden. De deskundige hulp van onze binnenhuisarchitecten is dan ook een grote meerwaarde bij het kiezen van de juiste dampkap.

5. Beschikbare ruimte?

Bij een dampkap moet u ook rekening houden met het feit dat er een motor en afvoerbuizen moet worden geïnstalleerd. Bij sommige modellen zal dit resulteren in een beetje ruimte verlies. De motor en eventuele afvoerbuizen moeten ergens worden weggewerkt. Naargelang de opstelling en model zullen onze binnenhuisarchitecten dit tot een minimum kunnen herleiden, maar als de keuze gevallen is voor een dampkap uit het werkblad moet je rekening houden met ruimte verlies onder uw werkblad.

Onze keukenadviseurs helpen u natuurlijk graag verder met het bepalen van de ideale dampkap voor bij uw toekomstige keuken. Samen kijken we wat de mogelijkheden zijn en welke soort dampkappen het beste aansluiten bij uw wensen. 

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke interieurarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga zelf aan de slag en ontwerp je droomkeuken met onze geweldige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Prijs keuken berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je inspireren door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken winkels?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid