Greeploze keuken: mogelijkheden en voor- en nadelen

Greeploze keuken: mogelijkheden en voor- en nadelen

De greeploze keuken: ze oogt strak, ordelijk en straalt daarbovenop ook één en al rust uit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de vraag naar keukenkasten en lades zonder greep in stijgende lijn gaat. Maar is een greeploze keuken wel een goede keuze? Alles hangt af van je eigen prioriteiten. Ontdek het in onze blog!

Wat is een greeploze keuken?

Een keuken die zich kenmerkt door z’n strakke design. De greeploze keuken is een keuken helemaal ontworpen volgens de laatste keukentrends. Geen handgrepen of duidelijk, zichtbare randjes meer. Handgrepen zijn weggewerkt in de bovenkant of onderkant van kasten en lades, waardoor het uitzicht van de keuken niet wordt onderbroken. Het resultaat is een strakke en moderne keuken die zowat bij elke interieur past. Daarnaast hebben greeploze keukens als extra voordeel dat de handvaten en knoppen niet meer kunnen hinderen. Blijven haken aan de handgrepen van jouw keuken is definitief verleden tijd. 

Verschillende greeploze mogelijkheden

Onze brede waaier aan materialen zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen stijl kan creëren. Het is niet zo dat wanneer je voor een greeploze keuken kiest, je ook automatisch kiest voor een strakke en minimalistische keuken. Door de verschillende mogelijkheden op vlak van indeling, materialen, kleuren, fronten, werkbladen en toestellen zijn de oplossingen echt eindeloos.  

Front afgeschuinde lijst

De eerste mogelijkheid is om gebruik te maken van een front met afgeschuinde lijst. Deze afwerking is enkel mogelijk bij fineerfronten en gelakte deuren. Bij alle andere deuren zal het afgeschuind front worden afgewerkt met een metalen lijst. De afgeschuinde lijst zorgt ervoor dat de kasten makkelijk langs de bovenzijde kunnen worden geopend. Door te kiezen voor een metalen lijst ben je zeker dat de keukenkasten en lades niet snel beschadigd geraken. Dergelijke greeploze oplossing is bij Keukens De Abdij verkrijgbaar in 22 verschillende kastkleuren en bijna alle frontkleuren. 

Greeploze keuken met afgeschuind frontFront met ingefreesde handgreep

Een tweede greeploze oplossing is het gebruik van Young deuren. De handgreep zit volledig in de deur gefreesd. Er wordt geen uitsparing in de corpus zelf gemaakt. Dit maakt dat je de prijs van een kast met greep betaalt, maar wel het uitzicht van een greeploze deur behoudt. Dit type greeploze deuren heeft wat meer ronde vormen waardoor het geheel wat minder strak oogt.

Greeploze keuken met ingefreesde handgreep

Front met trapprofiel

Een derde, veel gebruikte mogelijkheid in het greeploze assortiment, is het front met hoekig trapprofiel. Net zoals het front met afschuinde lijst kunnen de inzetprofielen worden opgemaakt in hetzelfde frontmateriaal. Dit is eveneens verkrijgbaar in 22 kastkleuren en bijna alle frontkleuren. In tegenstelling tot de Young deur, zit het lange gedeelte van het greepje aan de buitenkant van de keukenkast waardoor de keuken algemeen een strak en ononderbroken look krijgt. Hierbij is het trapprofiel ook voorzien van een metalen afwerking waardoor de keukenkasten niet snel beschadigd geraken. 

Keuken greeploos front met trapprofiel

Metalen greeplijsten

Je hebt ook de optie om te kiezen voor metalen greeplijsten die in de corpus worden ingefreesd, zowel hoekig als afgerond. In dit geval blijft het front bovenaan recht en niet afgeschuind. Je kan er ook voor kiezen deze uitsparingen in de coprus in hetzelfde materiaal als de kasten te nemen. Op deze manier behoud je dezelfde kleur zonder onderbreking van een zichtbare metalen greeplijst boven de deuren.

Doorlopende greeplijsten

Je kan ook gebruikmaken van een doorlopende greeplijst, vooral gebruikt bij eilandopstellingen. Bij dergelijke opstellingen kunnen de greeplijsten namelijk volledig doorlopen over het gehele kookeiland. Met twee doorlopende greeplijsten creeër je strakke lijnen. Hierdoor lopen de ladepanelen en greeplijsten door over de zijkant van de kast, wat een heel strakke en moderne keuken als resultaat geeft. 

Keuken greeploos met doorlopende greeplijst

Push-to-open

Een laatste en niet te vergeten optie is het push-to-open systeem. Bij dit systeem zijn er geen greepen of greeplijsten nodig. Zoals de naam zelf aangeeft, kan je de deuren openen door een zachte push. Door de keukenkasten of deuren een klein duwtje te geven, springen de deuren zacht open. Bij deze oplossing zijn er geen elementen die de strakke lijnen van de keuken onderbreken. Zowel bij een moderne stijl als een landelijk stijl kan dit zorgen voor een mooi geheel.

Greeploze keuken met push to open systeem

Greeploze keuken: de voordelen

Strak

Een greeploze keuken ziet er in één oogopslag stijlvol en indrukwekkend uit. Het is een eenvoudige manier om je keuken een moderne uitstraling te geven.

Neutraal

De keuze van je grepen is vaak gebonden aan de stijl van de keuken. Door het ontbreken van handvaten, hou je de keuken tijdloos en neutraal. Zo kan je alle kanten op met de verdere inrichting en decoratie.

Kindvriendelijk

Jonge kinderen zullen zich niet langer stoten aan uitstekende grepen. Daarnaast zullen ze keukenkasten of lades met een gevaarlijke inhoud moeilijker kunnen openen.

Veel keuzemogelijkheden

Er zijn verschillende systemen te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan druksystemen, ingefreesde handvaten of greeplijsten met een kleine inkeping voor het openen van de deur.

Gebruiksvriendelijk

Heel wat mensen vinden greeploze keukenkasten of lades prettiger in gebruik. Probeer het gerust zelf eens uit in één van onze toonzalen bij jou in de buurt. 

Greeploze keuken: de nadelen

Vaker schoonmaken

Vet en vuil zullen sneller hun sporen nalaten op kasten en lades, omdat je ze vaker vastneemt met je handen. Je zal ze dus wellicht iets vaker moeten schoonmaken.

Gewicht bij het openen

Brede kasten of lades met een zware inhoud kunnen wat problemen geven bij het openen.

Minder bergruimte

Bij een greeplijst zal je over zo‘n 5% minder bergruimte in je kasten of lades beschikken. Dit komt doordat de greeplijst net onder het werkblad zit, maar is prima op te lossen door te kiezen voor een ander systeem. 

Witte keuken greeploos

Ontdek de prachtige moderne strakke keukens met doorloopdeur bij Keukens De Abdij. Deze Scandinavische keuken combineert minimalistisch design met functionaliteit. Het greeploze ontwerp en de gebruiksvriendelijke indeling maken deze keuken perfect voor liefhebbers van eigentijdse stijl. Kom langs en laat je inspireren door onze prachtige keukens die perfect passen in een modern interieur.

Witte keuken greeploos

Greeploze keuken zwart

Fan van moderne design? Dan is deze keuken met verborgen werkblad zeker iets voor jou. Deze keuken combineert strakke lijnen met slimme opbergoplossingen voor een opgeruimde uitstraling. Het verdoken werkblad zorgt voor een naadloze look en biedt voldoende ruimte om te koken en te werken. Kom langs en laat je inspireren door deze eigentijdse keuken die functionaliteit en esthetiek perfect combineert.

Zwarte keuken greeploos

Tips van onze interieurarchitect

  • Match je kasten of meubels in je woonkamer met je keuken tot één geheel. Bij ons is het mogelijk om bijvoorbeeld tv meubels of wandmeubels in hetzelfde materiaal als de keukenkasten te maken.
  • Het plaatsen van led verlichting zorgt voor extra sfeer in de keuken. De verlichting kan worden ingefreesd aan de binnenzijde van kasten, onderzijde van legplanken of zelfs in de greeplijsten.
  • Geluidsdempers zijn standaard voorzien, dus geen zorgen bij het sluiten van kasten of schuiven.

Veelgestelde vragen over greeploze keukens

Kan je een bestaande keuken greeploos maken?

Het is mogelijk om een bestaande keuken greeploos te maken, maar dit wordt zeker niet aanbevolen. Dit proces vereist heel wat aanpassingen en vakmanschap. De huidige handgrepen of knoppen moeten eerst worden verwijderd. Er dient een greeplijst of push-to-open systeem geïnstalleerd te worden. In geval van een greeplijst dienen de fronten ook ingekort te worden. De kans is dus groot dat je alle keukenfronten dient te vervangen.

Is een greeploze keuken duurder?

Het klopt dat een greeploze keuken duurder is dan een traditionele keuken met handgrepen. Greeploze systemen vereisen meer geavanceerde mechanismen en brengen hogere productiekosten met zich mee. Er wordt ook met extra aandacht gekeken naar de kwaliteit en afwerking van deze onderdelen, denk maar aan een lakafwerking of duurzame systemen. Bovendien vragen deze systemen echt expertise en vakmanschap voor een correcte plaatsing.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke binnenhuisarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga je liever zelf aan de slag? Ontwerp zelf je droomkeuken met onze geweldige 3D keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Je nieuwe keuken prijs berekenen? Ontvang meteen de richtprijs voor je nieuwe keuken met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken toonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid