Koelkast en diepvries onderhouden
Voor onze gezondheid (omwille van de hygiëne) én voor de levensduur van uw keukenapparatuur is goed onderhoud noodzakelijk. En dit geldt ook voor uw koelkast en diepvriezer. Omdat de koelkast intensief gebruikt wordt, is het aangeraden om deze afhankelijk van de vervuilingsgraad maandelijks te reinigen. De diepvriezer reinigt u het beste halfjaarlijks of jaarlijks, afhankelijk of uw toestel over ‘no-frost’ technologie beschikt.
Onderhoud van de koelkast
Afhankelijk van de vervuilingsgraad wordt aangeraden om uw koelkast frequent te reinigen. Legt u uw groenten bijvoorbeeld steeds los in de groentelades, dan dient u uw koelkast misschien wel wekelijks te reinigen. Prei, wortelen, bloemkool, … De meeste niet voorverpakte, los verkochte groenten kunnen loof en/of zand achterlaten in de lade. Tip: Wilt u wekelijks onderhoud vermijden? Dan kan u misschien opteren om plastic bakjes in de groentelade te plaatsen zodat u enkel deze wekelijks dient te reinigen.
Een volledige reiniging van de koelkast gaat als volgt in zijn werk:
- Voorzie een koeltas of koelbox met enkele koelelementen en plaats de levensmiddelen hierin
- Zet de koelkast uit
- Neem alle legplateaus en groentelades uit de koelkast
- Reinig deze met lauw water en een mild afwasmiddel
- Droog goed na
- Reinig tevens de binnenzijde van de koelkast volledig met hetzelfde sopje en droog goed na
- Vergeet de deur en de dichting van de koelkast ook niet mee te reinigen
Onderhoud van de diepvriezer
Beschikt u over een diepvriezer met een ‘no-frost’ technologie, dan heeft u geen last van ijsvorming en is het voldoende om uw diepvriezer jaarlijks te reinigen. Beschikt uw toestel niet over deze technologie, dan ontstaan er ijslagen die regelmatig moeten verwijderd worden. Wij raden dan ook aan om deze toestellen halfjaarlijks te ontdooien en te reinigen. Waarom? De ijslaag die gevormd wordt vergt heel wat extra energie en dat is dus niet goed voor de portemonnee.
Plan dus zeker regelmatig een onderhoud van uw diepvriezer in zodat u ook op voorhand de levensmiddelen uit de diepvriezer kan consumeren.
Ga voor de reinigingsbeurt van uw diepvriezer als volgt te werk:
- Voorzie een koeltas of koelbox met enkele koelelementen en plaats de levensmiddelen hierin
- Zet de diepvriezer uit en neem voor de zekerheid ook de stekker uit het stopcontact
- Laat het toestel volledig ontdooien
Tip: plaats enkele kommen met heet water in de diepvriezer en sluit de deur om het proces te versnellen. Leg zeker ook enkele dweilen op de grond (bij een kastdiepvriezer) en enkele handdoeken en plastic bakjes in de diepvriezer om het gesmolten ijs op te vangen - Reinig de binnenzijde en de lades met lauw water en een mild sopje en droog goed na
- Vergeet ook hier de deur en de dichting niet te reinigen
- Plaats de stekker weer in het stopcontact en zet uw toestel opnieuw aan
- Beschikt uw toestel niet over een ingebouwde thermometer, voorzie dan zeker een losse diepvriesthermometer om na te gaan of de minimumtemperatuur -18°C bedraagt.
Laat deze thermometer gerust liggen in een vriesvak zodat u regelmatig de temperatuur kan controleren - Haal de levensmiddelen uit de koeltas of box en plaats ze opnieuw in de vriezer
Heb je nog vragen?
Boek nu je persoonlijke keukenarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.
Zelf je keuken ontwerpen? Ga zelf aan de slag met onze geweldige keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Kostprijs keuken berekenen? Dat doe je in 5 eenvoudige stappen met onze handige prijscalculator.
Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken belevingstoonzalen?