Matte of hoogglans keuken: voor- en nadelen

Matte of hoogglans keuken

De fronten van jouw keukenkasten bepalen grotendeels de uitstraling van jouw keuken. De keukenstijl ervan speelt hierin een cruciale rol. Maar ook de laklaag die je uiteindelijk kiest, hoogglans of matte lak, is essentieel. Zeker als je de lichtinval in jouw keuken in deze oefening meeneemt. We geven je alvast de voor- en nadelen van eenmatte keuken en hoogglans keuken mee. Zo kan jij de beste keuze maken.

Hoogglans keuken: voor- en nadelen

Keukens met een hoogglans afwerking ogen vaak strak en daardoor zeer modern. Dat zorgt voor de misvatting dat dergelijke keukens enkel in moderne interieurs passen. Doordat je echter keuze hebt uit tal van kleuren, passen hoogglanskeukens ook perfect in landelijke inrichtingen. Ze zijn daarnaast echte aanraders wanneer je jouw keuken in een kleine ruimte moet installeren. Aangezien de fronten van jouw kasten een glad oppervlak hebben, wordt er meer licht weerkaatst. En daardoor oogt de ruimte groter. Dit is ook ideaal wanneer je jouw keuken in een donkere ruimte moet installeren. Extra tip: kies in beide gevallen voor een witte hoogglans keuken of één in een lichte kleur.

Tegenover elk voordeel staat echter een nadeel. En dat is hier niet anders. Die lichtweerkaatsing, kan in de volle zon voor storende schitteringen zorgen. Bovendien zijn vetvlekken en vingerafdrukken veel zichtbaarder op keukenkasten met hoogglans. Dit type afwerking is gelukkig zeer onderhoudsvriendelijk, waardoor je een hoogglans keuken in geen tijd hebt schoongemaakt. Kastdeuren met grepen kunnen hier ook soelaas bieden. Ook al zijn greeploze keukens vandaag zeer populair. Wie kiest voor een hoogglans keuken, moet ook voorzichtig zijn. Want krassen en andere beschadigingen zijn sneller zichtbaar en krijg je moeilijk weg. Je kan het vergelijken met de lak op jouw wagen.

hoogglans keuken voor- en nadelen

Matte keuken: voor- en nadelen

De matte keuken is dan weer bezig aan een opmars. We begrijpen goed waarom. In tegenstelling tot de hoogglans keuken heb je hier meer combinatiemogelijkhedenqua kleur en materiaal. Het mixen en matchen van hout en beton is daar een mooi voorbeeld van. Of wat dacht je van de combinatie van neutrale kleuren of aardetinten met donkere grepen of een volledig mat zwarte keuken? De mogelijkheden zijn eindeloos en dat maakt het keuzeproces des te leuker.

Kies je voor een matte keuken? Dan heb je geen last van lichtweerkaatsing. Op zich is dat mooi meegenomen, maar dat zorgt er dan weer voor dat een ruimte optisch kleiner lijkt. Daarom raden we je aan om te kiezen voor de juiste verlichting en om aandacht te besteden aan kleur, materiaalkeuze en andere details. Zo wordt het niet saai in jouw keuken en creëer je de nodige sfeer. Een matte keuken schoonmaken is ook een positieve ervaring. Vlekken, afdrukken en krassen zijn minder goed zichtbaar en dat vergt minder schoonmaaktijd. Men noemt de matte keuken niet voor niks de anti fingerprint keuken.

matte keuken

Is een hoogglans keuken duurder dan een matte keuken?

In de meeste gevallen is een hoogglans keuken duurder dan een matte keuken. De reden daarvoor ligt vooral in de afwerking. Jouw keuken bestaat uit houten elementen. Wil je een hoogglans afwerking? Dan moeten die elementen dusdanig worden gelakt. Om tot een optimaal resultaat te komen, moeten de houten elementen op zo’n manier geschuurd worden zodat er geen enkele oneffenheid meer op te zien is. Om krassen en blijvende afdrukken of beschadigingen te voorkomen, is kwalitatieve verf ook heel belangrijk. Zo geniet je langer van jouw gekozen keuken.

Kan ik een hoogglans keuken mat maken?

Je kocht een hoogglans keuken, maar bent die na vijf jaar beu? Kan gebeuren! Alleen is opnieuw investeren in een nieuwe keuken nogal groot en niet voor iedereen weggelegd. Dan kan je ervoor kiezen om jouw hoogglans keuken te overschilderen met een matte verf. Enkele aandachtspunten die we je graag meegeven:

  • Kies voor een tijdloze verfkleur zodat je niet om de vijf jaar jouw keuken moet herschilderen
  • Een keuken verven, dat is vooral ontvetten en opschuren, tot drie keer
  • Vergeet de primer niet
  • Ga voor twee tot drie verflagen voor een optimaal resultaat

Maak nu je afspraak

De aankoop van een matte of glanzende keuken is gebaseerd op heel wat factoren. Boek nu je persoonlijke binnenhuisarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga je liever zelf aan de slag? Ontwerp zelf je droomkeuken met onze geweldige 3D keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Je nieuwe keuken prijs berekenen? Ontvang meteen de richtprijs voor je nieuwe keuken met onze handige prijscalculator. 

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken toonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid