Hoe mijn keukenblad onderhouden?

Hoe mijn keukenblad onderhouden?

Bij een nieuwe keuken kopen is de materiaalkeuze van het keukenwerkblad één van de moeilijkste! Je wil graag een keukenwerkblad dat volledig past binnen de stijl van jouw keuken, maar ook ééntje dat makkelijk te onderhouden is. Om de levensduur van je keukenwerkblad te verlengen is een goed onderhoud van groot belang. Toch is door de diversiteit in afwerkingsmaterialen het onderhoud zeker niet voor elk keukenwerkblad hetzelfde. Wij geven je alvast een overzicht van de verschillende keukenwerkbladen en hun onderhoudsvoorschriften.

Composiet werkblad

Composiet is een door hars gebonden mengeling van kunststof en deeltjes natuursteen. Een composieten werkblad kan heel lang meegaan omdat het kras- en slijtvast is. Door zijn hittegevoeligheid is het wél af te raden om warme potten en pannen rechtstreeks van het vuur op het aanrecht te plaatsen.

Wat betreft het onderhoudsgemak is composiet absoluut een aanrader! Een composieten keukenwerkblad is namelijk zéér hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Voor de dagelijkse reiniging gebruik je gewoon warm water en een mild schoonmaakmiddel. Heb je toch vlekken die niet weg zijn na de reiniging met een mild sopje, dan kan je een schuurspons in combinatie met een schuurcrème (zoals CIF) gebruiken.

Natuursteen keukenblad

Er bestaan verschillende soorten natuurstenen werkbladen. Basalt, graniet, marmer, blauwe hardsteen en leisteen behoren allen tot deze categorie. Een natuurstenen aanrecht is zuurgevoelig. Opletten geblazen dus met citroen en azijn.

Omwille van zijn zuurgevoeligheid wordt aangeraden om twee maal per jaar het werkblad te impregneren. Zo wordt het werkblad als het ware vochtwerend gemaakt en neemt deze minder vuil en vocht op. De dagelijkse reiniging is zeer eenvoudig. Met water en een scheutje detergent is je aanrecht in een mum van tijd schoon.

Houten keukenblad

De duurzaamheid en krasbestendigheid van een houten werkblad is afhankelijk van de gekozen houtsoort. Er zijn namelijk heel wat verschillende houtsoorten met elk een eigen specifieke structuur en kleur.

Hou vooral rekening met de hardheid van de houtsoort. Deze zal het gebruiks- en onderhoudsgemak van het werkblad bepalen. Hoe harder de houtsoort, des te onderhoudsvriendelijker. Je hoeft je werkblad dagelijks enkel te reinigen met een klam vochtige vaatdoek. Er wordt wél aangeraden om twee keer per jaar het houten werkblad te behandelen met een onderhoudsolie. Ook beschadigingen kunnen weggewerkt worden door het werkblad op te schuren en te behandelen met onderhoudsolie.

Kunststof keukenblad

Een kunststoffen aanrecht wordt gekozen voor zijn goede prijs/kwaliteit. Het is niet duur én je kan ze ook in talloze kleuren verkrijgen. Ook qua onderhoud vraagt een kunststoffen werkblad niet veel aandacht.

Reinigen met een mild sopje is voldoende maar houdt wél rekening met volgende gebruiksvoorschriften:

  • Gebruik voor het snijden van vlees en groenten een snijplank om het indringen van vocht en voedingskleurstoffen te voorkomen
  • Vergeet geen onderzetter te leggen onder hete pannen en potten
  • Laat geen zware voorwerpen op het aanrecht vallen. Doordat een kunststoffen werkblad zeer licht is, kan dit voor onherstelbare schade zorgen

Glazen werkblad

Glazen werkbladen zijn in verschillende glassoorten en kleuren te verkrijgen. Ze passen dan ook perfect in een strakke moderne keuken. Om je glazen werkblad streepvrij te houden reinig je het werkoppervlak dagelijks met een vochtige doek en droog je vervolgens na met een microvezeldoek.

Bij sterke vervuiling is het uit den boze om schuursponzen en schuurmiddelen op het glazen aanrecht te gebruiken. Je gebruikt hiervoor het beste zachte, pH-neutrale huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
In tegenstelling tot een natuurstenen werkblad, heeft het gebruik van natuurazijn geen nadelige effecten. In tegendeel…. Natuurazijn mag zeker gebruikt worden bij kalkaanslag op het aanrecht.
Weet ook dat er glaspasta bestaat om een glazen werkblad te behandelen bij eventuele beschadigingen.

Beton keukenblad

Een betonnen werkblad is poreus én vlekgevoelig. Wees uitermate voorzichtig met chloor- en zuurhoudende producten. Vochtige vlekken neem je het beste onmiddellijk weg met water en een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Omwille van zijn poreus karakter moeten betonnen werkbladen op regelmatige tijdstippen geïmpregneerd worden.

Het soort impregneermiddel dat dient te worden gebruikt, is afhankelijk van het resultaat dat je ermee wil bereiken:

  • Een matte uitstraling krijg je door het werkblad te behandelen met lijnolie of bijenwas
  • Ook een epoxy-coating resulteert in een matte uitstraling én is vuilafstotend
  • De natuurlijke uitstraling van het betonnen werkblad blijft behouden door het impregneren met een hydrofobeerproduct op basis van siloxanen

Inox werkblad

Inoxen werkbladen geven moderne keukens een industrieel karakter. Tevens zijn zij ook nog eens zeer hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Krasbestendig is inox immers niet. Het gebruik van staalwol is hier echt not done!

Voor de dagelijkse schoonmaak gebruik je een zachte spons of vaatdoek met een zacht reinigingsmiddel. Nadien droog je het beste na met een microvezeldoek om het oppervlak streepvrij te maken.

Ook vingertasten verwijder je het makkelijkste met een klam vochtige microvezeldoek.
Én om kringen op het aanrecht te vermijden, wrijf je mee in de borstelrichting (zonder te drukken!) en dus niet in cirkels.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke keukenarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Zelf je keuken ontwerpen? Ga zelf aan de slag met onze geweldige keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Kostprijs keuken berekenen? Dat doe je in 5 eenvoudige stappen met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken belevingstoonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid