De juiste kookplaat kiezen: dit zijn de mogelijkheden

De juiste kookplaat kiezen: dit zijn de mogelijkheden

Bij de aankoop van een nieuwe keuken moet u met heel wat factoren rekening houden. En dat geldt zeker ook voor de keuze van de kookplaat. Het fornuis is het meest gebruikte object in de keuken en moet dus perfect aansluiten bij uw manier van koken, budget, smaak,… Én niet te vergeten, de grootte van het gezin. Deze laatste factor zal namelijk beslissend zijn in het aantal kookzones en dus de grootte van de kookplaat.

Daarnaast kan u ook kiezen tussen vrijstaande modellen of modellen die ingebouwd worden in de keuken door middel van een vaste kookplaat. We geven alvast een overzichtje van de soorten kookplaten waaruit u kan kiezen.

Vitrokeramische kookplaat

Een vitro keramische kookplaat verschilt eigenlijk weinig van een elektrische kookplaat. Het enige verschil hierbij is dat een glasplaat op het systeem ligt en het dus makkelijk schoon te maken is.
Bij een vitro keramisch kookfornuis wordt er verwarmd door middel van straling. Wanneer de kookzones opgewarmd zijn zullen deze rood kleuren.

Het grootste nadeel van een vitro keramische plaat is dat het een tijdje duurt vooraleer het systeem opgewarmd en afgekoeld is. Let dus ook zeker op dat u zich niet verbrandt.

Tevens is het van groot belang om de plaat onmiddellijk te reinigen bij het overkoken van melk. De melk zal door de gloeiend hete plaat inbakken in de plaat en dan is deze onherroepelijk beschadigd.
De plaat reinigt u dagelijks het beste met een mild afwasmiddel en een vochtige doek. Gebruik alvast geen schuurmiddelen en schuursponzen op de glasplaat.

Elektrische kookplaat

Vroeger kookte men voornamelijk op elektrische kookfornuizen. Voor huizen zonder gasaansluiting was dit het alternatief. Het nadeel is vooral het lastige onderhoud van het vuur. Zoals hierboven vermeld is een vitro keramische kookplaat hier een perfect alternatief voor.

Inductiekookplaat

De kookzones worden bij een inductiekookplaat verwarmd door een elektromagnetisch veld. De inhoud van de potten en pannen wordt dus verwarmd door de bodem. Het grote voordeel hierbij is dat opwarmen en afkoelen razendsnel gaat, super praktisch maar ook heel veilig want u kan zich niet verbranden.

Let er wel goed op dat u potten en pannen aanschaft die gebruikt kunnen worden op een inductiekookplaat. Dit staat op de bodem vermeld. Staat dit niet vermeld, dan kan u de kookpot niet op een inductiekookplaat gebruiken.

Een ander voordeel van een inductiekookplaat is dat kookvocht e.d. geen kans krijgen om in de plaat in te branden. De temperatuur van de kookplaat ligt lager dan bij een vitro keramische kookplaat.
Qua onderhoud is dit eigenlijk idem als bij een vitro keramische kookplaat. Er bestaan ook producten op de markt voor het reinigen van vitro keramische en inductiekookplaten.

Tevens krijgt u een schraper mee geleverd om hardnekkig vlekken makkelijk van de plaat te verwijderen zonder de kookplaat te beschadigen.

Gaskookplaat

Net als bij de inductieplaat, is een gasfornuis snel op temperatuur. Voor een gasvuur heeft u geen speciale potten en pannen nodig en daarnaast is het relatief goedkoop in aankoop. Een toevoer van aardgas of propaan is dan natuurlijk wel noodzakelijk in de keuken. En een goede ventilatie is ook zeer belangrijk omwille van het “open” vuur.

Een nadeel van een gaskookplaat is dat het schoonmaken een hele karwei is. Ook hier zijn schuursponzen en schuurmiddelen uit den boze en mogen de pannendragers niet in de vaatwasmachine. Het email kan hierdoor worden aangetast en zal dan beginnen roesten. Het gasfornuis kan het beste gereinigd worden met een vochtige doek en mild afwasmiddel.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke binnenhuisarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga je liever zelf aan de slag? Ontwerp zelf je droomkeuken met onze geweldige 3D keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Je nieuwe keuken prijs berekenen? Ontvang meteen de richtprijs voor je nieuwe keuken met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken toonzalen?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid