Contact

Plannen, plannen, plannen…We moeten het allemaal doen.

Niet enkel op ons werk bezorgd een goede planning ons een heleboel minder stress.

Ook in ons gezinsleven kan een goede planning heel wat rust brengen.

Daarom doen we ook meer en meer aan ‘food prepping’ of het voorbereiden van maaltijden.

Het ontbijt, de lunch en het avondmaal kunnen op deze manier vlot en rustig verlopen.

We sparen er niet alleen tijd mee uit, ook voor onze portemonnee is dit een goede zaak. Waarom? We gaan niet alleen doelgericht naar de winkel, we proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen door restjes altijd op te gebruiken.

En doordat we zeer bewust gaan kijken wat we wanneer gaan eten, zijn we ook beter in staat om gezondere en evenwichtigere maaltijden samen te stellen.

 

Maar hoe begin je hier nu eigenlijk aan?

Deze tips helpen je beslist op weg!

 

Stel een weekmenu samen en gebruik verschillende ingrediënten op een andere manier

Voorbeeldmenu:

Maandag: Gevulde tortilla’s met geroosterde groenten en kip

Dinsdag: Pastaschotel met gebakken worst, paprika’s en tomaten

Woensdag: Ovenschotel met kip, worteltjes, selder en ui

Donderdag: Maaltijdsoep met pasta en kippenblokjes (met de hiervoor genoemde groenten : paprika’s, tomaten, worteltjes, selder en ui)

Vrijdag: Restjes verwerking

 

In bovenstaand voorbeeld wordt tweemaal pasta gebruikt. Een keertje in het eenpansgerecht en een keertje in de maaltijdsoep.

Kook op zondag de pasta voor beide gerechten, verdeel ze in de juiste porties en vries de pasta voor de maaltijdsoep in.

De pasta voor de pastaschotel kan in de koelkast bewaard worden.

 

Maak gretig gebruik van je diepvriezer

 

Zoals omschreven hierboven kan je de pasta koken, in porties verdelen en vervolgens in de vriezer bewaren.

Ook vers gesneden groenten en vlees mogen rechtstreeks de diepvriezer in.

De groenten hoef je niet te blancheren maar het wordt wel aangeraden om de kleur en de smaak te behouden.

Blancheren doe je door de groenten kortstondig te koken en ze nadien zorgvuldig af te spoelen met koud water, droog te deppen en in te vriezen.

De blancheertijd is afhankelijk van de hardheid van de groente en varieert tussen de 1 en 5 minuten.

 

Bewaar kant-en-klare maaltijden of voorbereidingen niet langer dan twee dagen in de ijskast

 

De houdbaarheid van voorbereide voedingsmiddelen of klaargemaakte maaltijden bedraagt 2 dagen. In de diepvriezer hebben zij een langere houdbaarheid:

 

Voedingsmiddel

Diepvries -18°C

Brood

1 maand

Rauwe kip

9 maanden

Rauw rundvlees

6 tot 12 maanden

Rauw varkensvlees

4 maanden

Gezouten vleeswaren

1 tot 3 maanden

Wortelen, broccoli, bloemkool, sperziebonen, paprika, courgette

12 maanden

Vis

3 tot 6 maanden

 

 

 

Ontwerp uw droomkeuken

Stel zelf de keuken van uw dromen samen op onze website!
Start meteen

Blijf op de hoogte,ontvang onze maandelijkse acties in uw mailbox!

Inschrijving