Open, gesloten of halfopen keuken?
De keuken is één van de belangrijkste onderdelen in ons interieur, in ons leven. We brengen er meer dan de helft van onze tijd in door. Het is de plaats waar we ’s morgens ontbijten en onze heerlijke koffie klaarmaken, waar we onze dag beginnen, waar we de kinderen hun lunch klaarmaken, waar we ’s avonds eten klaarmaken, waar we gezellig met vrienden aperitieven, waar we familie in ontvangen, waar we een glas wijn uit de koelkast halen om de avond af te sluiten.
De keuken is een ruimte die veel wordt bezocht en om die reden moet er ook grondig worden nagedacht over de opstelling van uw keuken. Wanneer uw nieuwe keuken wordt ontworpen, is het belangrijk om de vraag te stellen of u kiest voor een open of gesloten keuken of misschien gaat u wel voor een compromis? Vandaag gaan we dieper in op deze keuze.
Open keuken
De open keuken is zonder twijfel de populairste keuken in onze contreien. Een open keuken kenmerkt zich door de verschillende ruimtes in de woning die met elkaar versmelten. Bij dergelijke keukens is er een minder duidelijke afscheiding tussen woonkamer, eetkamer en keuken. Hierdoor krijgt de woning ook eenruimer en open gevoel. Een keuken is, mede dankzij de hype rond kookprogramma’s en gezonde voeding, steeds belangrijker geworden in de Belgische huishoudens. Dit betekent ook dat de tijd die we spenderen in de keuken drastisch verhoogd is, het maken van bijvoorbeeld een verse bouillon is immers een stuk tijdrovender dan een blokje bij de soep smijten.
Wanneer men meer tijd gaat spenderen in de keuken, wilt dit ook zeggen dat men minder aanwezig is in de andere ruimtes. Een open keuken is daarom de perfecte oplossing, want met dergelijke keuken bent u eigenlijk in meerdere ruimtes tegelijkertijd aanwezig en dit bevordt ook het sociale contact zowel met uw gezin als bezoek. Kinderen die huiswerk moeten maken, één van beide partners die nog snel enkele mails wilt versturen alvorens zijn/haar dag af te sluiten, dat alles kan in een open keuken zonder voeling te verliezen met de rest van de kroost. Zo kunnen mama of papa de kinderen nog steeds in het oog houden terwijl ze groenten aan het snijden zijn. Een open keuken is informeel en nodigt uit om gezellig met zijn allen samen te leven.
Uiteraard heeft een open keuken ook een aantal nadelen. Zo kan de kooklucht en eventuele onaangename geuren zich makkelijker verspreiden over de andere ruimtes. Bij het kokerellen kan er ook veel geluid ontstaan door potten en pannen, deze geluiden zullen dus ook duidelijk gehoord worden in de woonkamer.
Gesloten keuken
Een gesloten keuken is een keuken zoals ze vroeger werden gebouwd. Hierbij wordt de keuken echt in een aparte ruimte geplaatst, die volledig is afgesloten van de rest van de woning. De nadelen die u had bij een open keuken, zal je bijvoorbeeld niet hebben bij een gesloten keuken. Doordat de ruimtes volledig zijn afgescheiden van elkaar, zal u geen geluidshinder hebben van potten of pannen, alsook geen geurhinder aangezien alle kookluchtjes in de keukenruimte blijven. Doordat de keuken verborgen is, kan u ook de rommel van tijdens het koken beter verbergen. Het nadeel van een gesloten keuken is natuurlijk wel dat u minder contact hebt met uw familie of bezoek. Koken en de kinderen in het oog houden, wordt al heel wat moeilijker wanneer u in een aparte ruimte staat.
Halfopen keuken
Een halfopen keuken is een compromis tussen de twee voorgaande stijlen. Hierbij is de keukenruimte deels afgesloten van de andere ruimtes door bijvoorbeeld gebruik te maken van een lage wand of toog, zonder helemaal afgesloten te zijn van de andere leefruimtes. Een kookeiland kan bijvoorbeeld ook dienen om de keuken deels af te sluiten van de andere ruimte. Met een halfopen keuken kan je toch sociaal contact hebben, meepraten met familie of bezoek, ... Zonder dat iedereen alles van de keuken ziet, want de potten en pannen zitten meestal verstopt achter de wand of toog. Bij dergelijke keukens heb je zowel voordelen als nadelen van beide voorgaande opstellingen. Zo heb je het voordeel dat je een overzicht hebt over de andere ruimtes, uw woning een ruime gevoel krijgt, maar ook dat u met gedeeltelijke privacy kan koken. De nadelen hier zijn dat geluids-en geurhinder nog steeds kan voorvallen doordat de ruimte niet helemaal is afgebakend.
Met deze zaken in het achterhoofd, kan u zelf al gaan afwegen wat voor keuken opstelling u graag had gehad bij uw nieuwe keuken. Gaat u voor de open, gesloten of half open keuken? Uiteraard is het zo dat bepaalde ruimtes om een specifieke opstelling vragen. Onze keukenadviseurs helpen u natuurlijk altijd graag met al uw vragen betreffende uw toekomstige keuken. Zij kunnen u ook advies op maat geven van uw keuken en ruimtes in uw woning.
Maak nu je afspraak
Boek nu je persoonlijke keukenarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.
Zelf je keuken ontwerpen? Ga zelf aan de slag met onze geweldige keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Kostprijs keuken berekenen? Dat doe je in 5 eenvoudige stappen met onze handige prijscalculator.
Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken belevingstoonzalen?