Kleine keukens met slimme oplossingen
Kleiner wonen zit in de lift. Het spreekt voor zich dat er dan ook minder plaats is voor een nieuwe keuken. Niet getreurd, ook kleine keukens kunnen heel praktisch zijn. Dit zijn enkele oplossingen die de flexibiliteit van je keuken vergroten.
Mobiele keukens
Met een mobiele keuken bedoelen we dat je hem als het ware kunt ‘opbergen’ als je niet aan het koken bent. Zo komt er circulatieruimte vrij. Denk aan een wandmodel waarbij het draaibare keukenblad omgevormd kan worden in een eettafel. Meubels hoeven zelfs niet aan de muur gevestigd te zijn. Als je ze los op wielen zet, kunnen ze vrij in de ruimte staan.
Mobiele wanden
Je kan de keuken en alle apparaten ook volledig verbergen achter een mobiele wand. Om te koken schuif je die wand open zodat je makkelijk toegang hebt tot alle benodigdheden. Na het koken schuif je de wand dicht en verdwijnt de keuken uit het zicht. Je kan zelfs de afwas nog eventjes laten staan, niemand zal het merken.
Mobiele wanden die zijdelings openschuiven nemen het minst plaats in wanneer ze openstaan.
Grotere kasten
Je kan ook opteren voor minder kasten, maar die dan wel hoger en dieper maken dan de standaard keukenkasten. Door de plint te verlagen kan je een kast een tot acht centimeter hoger maken. De meeste keukenkasten zijn 56 centimeter diep, maar waarom zou je ze geen tien centimeter dieper maken? Ook het werkblad wordt dan dieper waardoor je meer plaats hebt voor je apparaten.
Meer lades
Lades staan voor maximaal gebruik van een kast. Je hebt een goed overzicht van wat er in ligt en kunt overal gemakkelijk aan. Er zijn al lades die een plint kunnen vervangen. Vind je te veel lades visueel storend, dan kan je ook voor kasten met geïntegreerde lades kiezen. Door bovendien met scharnieren te werken die tot 155 graden open kunnen, kan je met grotere lades werken.
Multifunctionele toestellen
Fabrikanten van huishoudelektro zien het ook steeds kleiner en bieden compacte modellen aan. Zo zijn er al vaatwasmachines die 45 centimeter breed zijn in plaats van 60. Multifunctionele toestellen zijn ook aan te raden in een keuken. Denk aan een combi-oven, een koelkast met diepvriezer. De dampkap met recirculatietechniek valt ook te overwegen, die heeft geen afvoerbuis meer nodig dankzij een actieve- koolfilter.
Afsluitbare afwasbak
Tegenwoordig hebben de meeste mensen een vaatwasser en worden enkel de grote potten en pannen met de hand afgewassen. Waarom zou je dan nog voor twee spoelbakken kiezen? Ga voor één grote en zorg dat je hem kunt afdekken. Zo vergroot je je werkblad.
Slimme kranen
Denk goed na over je keukenkraan. Er bestaan modellen waar naast koud en warm ook kokend water uitkomt. Dan heb je geen waterkoker meer nodig en bespaar je alweer plaats op je aanrecht. Deze kranen hebben wel een boiler nodig, maar in sommige gevallen is die zo ontworpen dat hij in de plinten past.
Kasten in plaats van muren
In een kleine woning telt elke centimeter. Een binnenmuur die niet dragend is, kan je perfect vervangen door een wand met keukenkasten. Aan de achterkant van die kast kan je dan bibliotheek- of televisiekast laten maken. De ruimtes blijven verdeeld, maar je verliest niet onnodig centimeters.
Maak nu je afspraak
Boek nu je persoonlijke binnenhuisarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.
Ga je liever zelf aan de slag? Ontwerp zelf je droomkeuken met onze geweldige 3D keukenplanner en ontvang meteen je keukenplan. Je nieuwe keuken prijs berekenen? Ontvang meteen de richtprijs voor je nieuwe keuken met onze handige prijscalculator.
Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken toonzalen?