Bekijk alle nieuws

Een kookeiland in je keuken: do’s & don’ts

Een kookeiland in je keuken: het is al jaren een populair beestje bij veel van onze klanten. Toch is een kookeiland niet meteen een vanzelfsprekende keuze. Waarvoor wil je je kookeiland gebruiken? Met welke afmetingen moet je rekening houden? En past zo’n kookeiland eigenlijk wel bij jouw droomkeuken? Ontdek hier onze tips en maak zo de juiste beslissing!

Is je keuken groot genoeg?

Een kookeiland lijkt misschien een uitgesproken meerwaarde voor je keuken, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je over een kleine keuken beschikt (lees: kleiner dan 20 m²), kan een kookeiland net een belemmering vormen. Je keuken kan je dan een claustrofobisch gevoel geven en niet uitnodigend zijn om in te werken.

 

Voldoende ademruimte is dus belangrijk. Voorzie tussen het kookeiland en de vaste keukenopstelling een comfortabele afstand van ongeveer 100 cm, met 75 cm als absoluut minimum. Wil je ook krukjes plaatsen rond je kookeiland? Reken dan op ongeveer 140 cm. 

Wat wordt de functie van je kookeiland?

Vaak vormt een kookeiland simpelweg een extra werkblad in je keuken, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Regels zijn er hier niet: alles kan! Ga vooral na wat voor jou het prettigst werken lijkt en kijk daarvoor naar het totaalplaatje van je keuken. Onze tips:

  • Denk aan de werkdriehoek: beperk de afstand tussen koelkast, kookplaat en spoelbak
  • Wil je een kookplaat op je kookeiland? Denk dan ook aan de afzuigkap!
  • Hou rekening met eventuele aansluitingen op je kookeiland (gas, elektriciteit, water …)
  • Je kookeiland als eettafel gebruiken is hip, maar niet voor iedereen weggelegd: bespreek dit met je gezinsleden
  • Voorzie de nodige ruimte voor losse apparatuur (koffiezetapparaten, waterkokers …)

Hoe groot wordt je kookeiland?

De grootte van je kookeiland hangt vooral af van wat je ermee wil aanvangen. Wil je een spoelbak en/of kookplaat in je kookeiland integreren? Dan moet je voor elk van beide al een lengte rekenen van 60 cm. Voorzie nogmaals 60 cm tussen beide en reken ook nog eens 30 cm tussen spoelbak/kookplaat en het einde van je eiland. Zo kom je algauw aan een totale lengte van 2 à 2,5 m.

 

De aan te raden breedte bedraagt minstens 100 cm. Zo kan je aan weerszijden van het blad kasten plaatsen van 40 en 60 cm diep. Wat de hoogte betreft, is 95 cm een standaardmaat. Je kan een lage eettafel van 70 cm aan je eiland toevoegen, als je liever niet op krukjes zit.

 

Nog niet zeker of een kookeiland een slimme zet is voor jouw keuken? Kom gerust eens langs in een van onze toonzalen: we helpen je graag met een persoonlijk advies!