Het werkblad voor een keuken kiezen

Het werkblad van een keuken is het eerste dat opvalt wanneer je een keuken binnenstapt. Het is een echte eye-catcher en daarom moet het plaatje ook echt wel kloppen. Qua materialen en kleuren heb je ongelooflijk veel mogelijkheden bij de keuze van een werkblad. Het aanbod is enorm en elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling en karakter. Het werkblad zal daarom ook grotendeels de sfeer en stijl van de keuken bepalen, het werkblad is dus veel meer dan een functioneel onderdeel van de keuken. Persoonlijke smaak, maar ook het budget, zullen daardoor uiteindelijk ook de keuze bepalen. 

 

Een werkblad dient niet enkel mooi te zijn, maar is voornamelijk ook functioneel. Het is dé plaats van de keuken waar het meest aan gewerkt zal worden. Daarom is het belangrijk dat het werkblad onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, hittebestendig en bestand tegen dagelijks gebruik  is.  Naast het gebruikte materiaal, kan er ook nog gekozen worden tussen verschillende kleuren. Hierbij moet er rekening gehouden worden met het effect van die kleuren. Zo zal een lichtere kleur een groter ruimtegevoel creëren, terwijl donkere kleuren het tegenovergestelde effect hebben. In dit nieuwsbericht geven we een kort overzicht van de verschillende materialen die je kan hebben bij werkbladen. Ontdek zelf welk soort werkblad het beste bij uw keuken past. 

 

1. Kunststoffen werkblad

Een werkblad van kunststof bestaat meestal uit een houten werkblad met daarbovenop een laag laminaat of HPL. Dergelijk werkblad is voornamelijk prijsgunstig en één van de goedkoopste oplossingen. Een ander groot voordeel van kunststof is dat het beschikbaar is in vele verschillende kleuren, de kleurkeuzes zijn bijna eindeloos. Hierbij kan je niet alleen kiezen tussen verschillende kleuren, maar je kan ook kiezen voor houtimitaties of gewone kleuren met structuren in verwerkt. Een kunststoffen werkblad is daarnaast ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van kunststof? Het is niet hittebestendig.

 

 

 2. Natuurstenen werkblad

Bij een werkblad van natuursteen denkt u aan bijvoorbeeld graniet, blauwe hardsteen, marmer,... Dergelijk materiaal van werkblad zorgt voor een luxueuze, elegante uitstraling in de keuken. Met natuursteen haalt u een stukje puur natuur in huis waar u levenslang genot van zal hebben. Hoewel we natuursteen hier als één onderdeel opnemen, zijn er toch verschillen tussen de diverse soorten natuursteen. Een natuurstenen werkblad in de vorm van blauwe hardsteen of marmer is namelijk zeer gevoelig aan vlekken en kan eveneens vocht doorlaten. Doordat het een natuurproduct is, is het eveneens niet krasbestendig, waardoor er zeker niet mag gesneden worden op het blad. Een marmere of blauwe hardsteen werkblad is voornamelijk uniek en mooi..

 

Naast deze twee materialen, heb je ook nog graniet als natuurstenen werkblad. Graniet is één van de populairste materialen voor een werkblad. Hoewel graniet een prachtig product is dat zo uit de natuur wordt gehaald, is het echter niet hittebestendig. Doordat er 'luchtbellen' kunnen aanwezig zijn in graniet, kan graniet kapotspringen wanneer je er iets warm op plaatst. Vandaar dat het eigenlijk altijd afgeraden wordt om iets heet op graniet te zetten. 

 

Wat alle natuurstenen werkbladen als nadeel hebben, is dat het een beperkt kleurenaanbod heeft. Het is namelijk een product uit de natuur en je moet natuursteen dan ook nemen zoals het komt. Bij natuursteen heb je ook nog het onderhoud waarmee je rekening mee moet houden. Je moet deze regelmatig voeden om zijn natuurlijke kleur te behouden. 

 

 

3. Composiet werkblad

Composiet werkbladen zijn heel eigentijds en passen eigenlijk in elk type keuken, je kan er namelijk alle kanten mee uit.  Composiet is een samenstelling van kwartsgranulaten met harsen. Dit maakt dat composiet een heel sterk materiaal is dat de beste eigenschappen van kunststof en graniet samenbrengt. Het nadeel van deze samenstelling is dan wel dat door de aanwezigheid van harsen een warme pan zich kan aftekenen op het werkblad. Daarom wordt er sterk afgeraden om een hete pan op een composiet werkblad te zetten.  Composiet als werkblad heeft eigenlijk ook heel wat voordelen, zo is het hygiënisch, waterdicht, vlek- en krasbestendig,...  Door het enorme aanbod van kleuren, alsook de keuze van afwerking, van mat tot hoogglans, is het een echte aanrader in de keuken.  

 

 

4. Dekton

Dekton is een natuurlijk materiaal dat redelijk nieuw is en sterk aan zijn opmars bezig is. Op zich niet verwonderlijk door zijn unieke eigenschappen zoals hittebestendig, krasbestendig en vlekbestendig. Doordat Dekton redelijk nieuw is, is het kleurenaanbod wel redelijk beperkt en zijn de prijzen hoog. Een ander minpunt van Dekton is dat dit product minder hardheid bezit dan de andere opties. Het kan dus voorkomen dat er een stuk van uw werkblad afbreekt als je er iets op laat vallen. Een oplossing hiervoor is echter wel om Dekton op te dikken met meerdere lagen zodat het dikker wordt. 

 

 

 5. Massief houten werkblad

Nog een andere optie, ook afkomstig uit de natuur, is een houten werkblad. Met hout kiest u voor een unieke en warme uitstraling voor uw keuken. Hout voor het werkblad kan gekozen worden als accent in de keuken, maar ook om het hout in bijvoorbeeld de keukenkasten door te trekken. Hoewel hout enorm mooi oogt, zijn er wel wat nadelen verbonden aan dit natuurlijk materiaal, zo is het niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Daarnaast is het ook belangrijk om een houten werkblad goed te onderhouden, hout heeft regelmatig een behandeling nodig om een beschermende laag aan te brengen zodat er minder snel beschadigingen voorkomen. Zo'n toplaag zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat vocht minder snel in het hout dringt. 

 

 Andere opties...

Naast deze vijf vaak voorkomende materialen voor een werkblad, zijn er ook nog materialen zoals keramiek, inox, etc. De mogelijkheden bij Keukens De Abdij zijn eigenlijk eindeloos, daarom kan u altijd gerust langs komen in één van onze toonzalen om professioneel advies te krijgen van onze keukenadviseurs. 

 

 

Plan alvast uw toekomstige keuken zelf met onze gratis online keukenplanner.

 

ONTWERP  GRATIS  UW  KEUKEN

 

Daarnaast bent u ook altijd welkom in één van onze vestigingen in Ninove, Waasmunster, Boutersem, Zemst én Waregem om inspiratie op te doen.  Beleef uw keuken!


MAAK NU EEN AFSPRAAK

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul dit onderstaande formulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk.