Natuursteen of composiet werkblad?

Natuursteen of composiet werkblad?

Een natuursteen of composiet werkblad ogen niet zo verschillend. Bij het nemen van een beslissing is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke smaak, de gewenste esthetiek van de keuken, het budget en de praktische overwegingen. Natuursteen kan een meer unieke en organische uitstraling bieden, terwijl composiet meer ontwerpmogelijkheden en gemakkelijker onderhoud kan bieden. Een geschikt keukenblad kiezen? Laat je goed adviseren over de voor- en nadelen van elk materiaal.

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende soorten gesteente, zoals graniet, kwartsiet, keramiek, marmer en blauwe hardsteen, die allemaal worden gevormd door geologische processen over een lange periode.

Elk type natuursteen heeft zijn eigen unieke eigenschappen, zoals kleurvariaties, aders, textuur en hardheid, waardoor het zeer geschikt is voor verwerking in werkbladen. Het geeft je keuken een ruw en luxueus karakter, om nog maar te zwijgen over het unieke aspect.

Welke soorten natuursteen keukenbladen bestaan er?

In de keukenbouw onderscheiden we vijf soorten natuursteen die vaak worden gebruikt: graniet, kwartsiet, keramiek, marmer en blauwe hardsteen.

Graniet keukenblad

Een granieten keukenblad is het meest gekozen materiaal voor keukenwerkbladen. Graniet is een hard, natuurlijk gesteente dat ontstaat uit magma dat langzaam afkoelt en kristalliseert diep onder het aardoppervlak. Het resultaat is een steen met een opvallende korrelige textuur.

Het is zeer duurzaam en bestand tegen krassen en vlekken, waardoor het goed bestand is tegen het dagelijkse gebruik in de keuken. Het is ook hygiënisch, omdat het niet poreus is en bacteriën en vuil niet gemakkelijk absorbeert.

Bij het kiezen en onderhouden van een granieten keukenblad is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren. Omdat graniet een natuurlijk materiaal is, kunnen kleur- en patroonvariaties optreden tussen verschillende stukken. Het wordt aanbevolen om het oppervlak regelmatig te sealen om vlekken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om het blad niet bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen, zoals het plaatsen van hete pannen direct op het oppervlak, om schade te voorkomen.

We raden je zeker aan om onderleggers te gebruiken. Doordat natuursteen heel koud aanvoelt, kan er een thermoshock ontstaan als je er een hete pot opzet. Hierdoor kunnen kleine barstjes in het graniet keukenblad ontstaan.

Keukenblad in graniet

Kwartsiet keukenblad

Ben je een fan van marmer, maar vrees je dat jouw werkblad in een mum van tijd zal beschadigd zijn? Dan is kwartsiet de oplossing. Kwartsiet is een gesteente dat ontstaat uit de metamorfose van zandsteen onder hoge druk en hoge temperaturen. Het bestaat voornamelijk uit kwarts, wat resulteert in een hard en duurzaam gesteente met een natuurlijke glans.

Het is zeer hard en bestand tegen krassen en slijtage, waardoor het goed bestand is tegen dagelijks gebruik in de keuken. Het is ook hittebestendig, zodat hete pannen direct op het oppervlak geplaatst kunnen worden zonder dat het beschadigd raakt. Daarnaast is kwartsiet niet erg poreus, wat betekent dat het minder gevoelig is voor vlekken en gemakkelijker te reinigen is.

Op esthetisch gebied biedt kwartsiet een breed scala aan kleuren en patronen. Het kan variëren van wit en crème tot grijstinten en zelfs levendigere kleuren, afhankelijk van de minerale samenstelling. Kwartsiet heeft vaak een marmerachtige uitstraling met aders en textuur, waardoor het een elegante en luxueuse uitstraling heeft.

Keukenblad in kwartsiet

Keramisch keukenblad

Keramiek is een natuurlijk materiaal dat aan een stevige opmars bezig is. Het bestaat uit een samenstelling van natuurlijke kleimineralen die worden gemengd, samengeperst en vervolgens onder hoge druk en temperatuur worden gebakken. Door deze hoge spanning bestaat de kans op barsten wanneer je iets op het keukenblad zou laten vallen.

Ze zijn zeer duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken, hitte en slijtage. Keramiek is een hard materiaal dat niet snel zal verslijten, waardoor het geschikt is voor intensief gebruik in de keuken. Het is ook niet-poreus, wat betekent dat het bestand is tegen vlekken, bacteriën, en het oppervlak is gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is keramiek ook UV-bestendig, waardoor het zeer kleurvast blijft.

Het onderhoud van keramische werkbladen is relatief eenvoudig. Dagelijks schoonmaken met milde zeep en water is meestal voldoende. Het oppervlak is bestand tegen de meeste huishoudelijke schoonmaakmiddelen, maar het wordt aanbevolen om schurende reinigingsmiddelen te vermijden om krassen te voorkomen. 

Keukenblad in keramiek

Marmer keukenblad

We zien steeds vaker dat mensen kiezen voor een marmeren keukenaanrecht. Marmer geeft een tijdloze uitstraling en voegt een gevoel van luxe toe aan de keuken. Het heeft een breed scala aan kleuren, variërend van wit en crèmekleurig tot meer levendige tinten zoals groen en zwart. Elk stuk marmer is uniek vanwege de natuurlijke aderpatronen.

Marmer is over het algemeen hittebestendig, waardoor het bestand is tegen de hoge temperaturen in de keuken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met hete pannen of schalen direct op het marmeren oppervlak te plaatsen, omdat het de steen kan beschadigen of verkleuren. Marmer is een zachter gesteente en is gevoeliger voor krassen en zuren. Het is daarom raadzaam om snijplanken te gebruiken en voorzichtig om te gaan met zure vloeistoffen.

Het onderhoud van een marmeren keukenblad vereist speciale zorg. Het oppervlak moet regelmatig worden ingesmeerd om vlekken te voorkomen en de glans te behouden. Marmer kan ook gevoelig zijn voor vlekken door bijvoorbeeld rode wijn, olie of zure producten. Het is belangrijk om gemorste substanties direct schoon te maken. We adviseren daarom om steeds voor lichte of matte varianten te kiezen. Op die manier vallen krassen en beschadiging door zuren minder op.

Keukenblad in marmer

Blauwe hardsteen keukenblad

Blauwe hardsteen, ook wel beter bekend als arduin, is een andere populaire keuze voor natuursteen keukenoppervlakken. Blauwe hardsteen is een kalksteen met een donkerblauwe of grijze kleur en kenmerkende witte aders en fossiele patronen. 

Het is een duurzaam en robuust materiaal dat bestand is tegen krassen en slijtage. Het heeft ook een hoge hittebestendigheid, waardoor hete pannen direct op het oppervlak kunnen worden geplaatst. Bovendien heeft blauwe hardsteen van nature een dichte structuur, waardoor het weinig poreus is en minder gevoelig is voor vlekken.

Dit type steen vinden we vooral terug in de klassieke keukens. Het wordt aanbevolen om het blad regelmatig te reinigen en te behandelen met een geschikte sealer om vlekken te voorkomen en de duurzaamheid te verlengen. Ook is het raadzaam om voorzichtig te zijn met zure vloeistoffen, zoals citroensap of azijn, omdat deze het oppervlak kunnen aantasten.

Natuursteen werkblad: voor- en nadelen

Over het unieke, luxueuze uitzicht hebben we het al gehad, maar er is ook een duurder prijskaartje aan verbonden. Er zijn echter nog twee belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden als je kiest voor een natuursteen keukenaanrecht.

Zoals de vervolgstappen bij de inrichting van jouw keuken, denken we aan de spatwand of een eventuele uitbreiding van jouw keukenwerkblad. Doordat natuursteen heel uniek is, is het moeilijk om in een latere fase nog een stuk met dezelfde structuur te vinden. Koop jouw spatwand of uitbreiding dus samen met jouw nieuwe keuken. Op die manier worden alle delen van hetzelfde blok gekapt en heb je doorheen jouw keuken dezelfde structuur en uitstraling.

Daarnaast is er het onderhoud. Wie kiest voor een werkblad in natuursteen, moet dat dagelijks wat liefde geven. Natuursteen schoonmaken doe je het best met een scheutje groene zeep of een multifunctionele allesreiniger met wat warm water. Enkel zo behoud je de luxueuze uitstraling van jouw favoriere werkblad.

Wat is composiet?

Als je door onze keuken toonzalen wandelt, zal je moeilijk een composiet van een graniet keukenblad kunnen onderscheiden. Composiet is een synthetisch materiaal dat bestaat uit een mengsel van gemalen natuurlijk kwartsgranulaten, kleurpigmenten en harsen.

Keukenblad in composiet

Welke soorten composiet keukenbladen bestaan er?

Er bestaan geen verschillende soorten composiet. Het materiaal kan wel op verschillende manieren gepolijst worden waardoor het er anders gaat uitzien. Hoe gladder het oppervlak, hoe meer het werkblad glanst en hoe dichter de toplaag is.

Hoogglans composiet keukenblad

Wie een keuken wenst met luxueuze en moderne uitstraling, kiest voor een hoogglans composiet werkblad. Hier is het oppervlak sterk afgedicht en bijgevolg minder gevoelig voor vlekvorming.

Matglans composiet keukenblad

Verkies je een robuuste uitstraling? Dan biedt een matte afwerking soelaas. Hou er wel rekening mee dat dit type afwerking gevoeliger is voor vlekvorming. Maar nadat je het werkblad enkele maanden gebruikt hebt, wordt dat steeds minder.

Composiet werkblad: voor- en nadelen

Het is duurzaam en slijtvast, waardoor het bestand is tegen krassen en stoten. Composiet is in beperktere matehittebestendig. Als je een hete pot of pan op jouw composiet keukenwerkblad zet zonder onderlegger, dan krijg je blijvende verkleuringen. Gebruik dus altijd een onderlegger. Daarnaast is composietmateriaal niet-poreus, waardoor het resistent is tegen vlekken en bacteriën, en het vereist weinig onderhoud.

Anderzijds is dit materiaal dan weer een pak hygiënischer dan natuursteen. Composiet mag dan een hoge dichtheid hebben, het heeft geen volledig dichte structuur. Hierdoor kunnen natte plekken langzaam in het materiaal trekken. Verwijder vlekken dus zo snel mogelijk. Qua onderhoud is een composiet keukenblad vrij eenvoudig schoon te maken met milde zeep en water. Het is echter belangrijk om agressieve chemische reinigingsmiddelen en schurende materialen te vermijden, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke interieurarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga zelf aan de slag en ontwerp je droomkeuken met onze geweldige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Prijs keuken berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken winkels?

Natuursteen of composiet werkblad: maak je afspraak

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid