Natuursteen of composiet werkblad?

Een natuursteen of composiet werkblad ogen niet zo verschillend. Toch zijn die er meer dan voldoende, zowel op vlak van porositeit als op vlak van onderhoud. Je zal je keuze dan ook moeten baseren op je persoonlijk budget en kookstijl. Maar ook door dit artikel, waar we je alles vertellen over de verschillen tussen beide materialen.

Wat is natuursteen?

Graniet, blauwe hardsteen, kwartsiet en marmer. Ze vallen allemaal onder de verzamelnaam ‘natuursteen’. Het zijn steensoorten die uit de natuur komen en niet door de mens zijn vervaardigd. Dat geeft ze niet alleen een ruwer, dankzij hun oneffenheden, maar ook luxueuzer uitzicht. Om nog maar te zwijgen over de uniekheid ervan. 

Welke soorten natuursteen keukenbladen bestaan er?

In de keukenbouw zijn er maar liefst vier natuurstenen die vaak worden gebruikt: graniet, blauwe hardsteen, kwartsiet en marmer.

Graniet keukenblad

De beste keuze voor jouw keuken én het meest gekozen materiaal voor keukenwerkbladen. Het is zuur- en krasbestendig én ongevoelig voor hitte. Al raden we je aan om toch onderleggers te gebruiken. Doordat natuursteen heel koud aanvoelt, kan er een thermoshock ontstaan als je er een hete pot opzet. Gevolg? Minuscule barstjes in jouw graniet keukenblad. En als dit altijd op dezelfde plaats gebeurt, kan er een duidelijke barst ontstaan. Opletten is de boodschap! Het leuke aan graniet is dat je kan kiezen uit verschillende kleuren en structuren: van licht tot donker tot blinkend of rustiek. Graniet past werkelijk in elke keuken.

Blauwe hardsteen keukenblad

Dit type natuursteen zien we vooral terug in de klassieke keukens. Ook hier is sprake van patine-vorming: hoe meer je het gebruikt en onderhoudt, hoe mooier het wordt. Daardoor vallen krassen en zuurvlekken steeds minder op. Want ook dit materiaal is daar niet zo goed tegen bestand.

Kwartsiet keukenblad

Ben je een fan van marmer, maar vrees je dat jouw werkblad in een mum van tijd zal beschadigd zijn? Dan is kwartsiet de oplossing. Het combineert het uiterlijk van marmer met de kenmerken van graniet: hard, zuur- en krasbestendig en ongevoelig voor hitte.

Marmer keukenblad

Toch zien we steeds vaker dat mensen kiezen voor een marmeren keukenaanrecht. Exclusief en mooi. En wat vooral plezant is: hoe meer je het gebruikt en onderhoudt, hoe mooier het wordt. Ook hier heb je een enorme keuze aan kleuren en texturen. We adviseren onze klanten om te kiezen voor lichte soorten en matte afwerkingen. Op die manier vallen krassen en beschadiging door zuren minder op. Net als bij een graniet keukenblad moet je opletten van thermoshocks. Zo geniet je langer van de luxueuze uitstraling van jouw marmeren aanrecht.

Natuursteen werkblad: voor- en nadelen

Over het unieke, luxueuze uitzicht hebben we het al gehad. En het feit dat er een duurder prijskaartje aan vasthangt, is ook niet onbekend. Er zijn echter nog twee belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een natuursteen keukenaanrecht. Zoals de vervolgstappen bij de inrichting van jouw keuken, denken we aan de spatwand of een eventuele uitbreiding van jouw keukenwerkblad. Doordat natuursteen heel uniek is, is het moeilijk om in een latere fase nog een stuk met dezelfde structuur te vinden. Koop jouw spatwand of uitbreiding dus samen met jouw nieuwe keuken. Op die manier worden alle delen van hetzelfde blok gekapt en heb je doorheen jouw keuken dezelfde structuur en uitstraling.

Daarnaast is er het onderhoud. Wie kiest voor een werkblad in natuursteen, moet dat dagelijks wat liefde geven. Natuursteen schoonmaken doe je het best met een scheutje groene zeep of een multifunctionele allesreiniger met wat warm water. Enkel zo behoud je de luxueuze uitstraling van jouw favoriere werkblad.

Wat is composiet?

Als je door onze keuken toonzalen wandelt, zal je een composiet keukenblad moeilijk kunnen onderscheiden van een graniet keukenblad. Toch kunnen ze niet meer van elkaar verschillen. Composiet is namelijk geen natuurlijk materiaal. Het is een mix van kwartsgranulaten, kleurpigmenten en hars. Deze componenten worden samengeperst, vacuüm getrokken, in een oven uitgehard en vervolgens bewerkt tot het gewenste eindresultaat.

Welke soorten composiet keukenbladen bestaan er?

Er bestaan geen verschillende soorten composiet. Het materiaal kan wel op verschillende manieren gepolijst worden waardoor het er anders gaat uitzien. Hoe gladder het oppervlak, hoe meer het werkblad glanst en hoe dichter de toplaag is.

Hoogglans composiet keukenblad

Wie een keuken wenst met luxueuze en moderne uitstraling, kiest voor een hoogglans composiet werkblad. Hier is het oppervlak sterk afgedicht en bijgevolg minder gevoelig voor vlekvorming.

Matglans of gezoet keukenblad

Verkies je een robuuste uitstraling? Dan biedt een matte afwerking soelaas. Hou er wel rekening mee dat dit type afwerking gevoeliger is voor vlekvorming. Maar nadat je het werkblad enkele maanden gebruikt hebt, wordt dat steeds minder.

Geborsteld of satin keukenblad

Dit type afwerking leunt heel dicht aan bij de gezoete afwerking.

Composiet werkblad: voor- en nadelen

Composiet is, net als graniet, een zeer stevig materiaal. Het is kras-, slijt- en stootvast en dus perfect geschikt voor keukenwerkbladen. Er is echter één groot verschil. Composiet is in beperktere mate hittebestendig. Als je een hete pot of pan op jouw composiet keukenwerkblad zet, zonder onderlegger, dan heb je blijvende verkleuringen. Gebruik dus altijd een onderlegger. Anderzijds is dit materiaal dan weer een pak hygiënischer dan natuursteen. Dankzij z’n volledig effen oppervlak kunnen (schadelijke) stoffen niet in het werkblad doordringen. Toch is het opletten geblazen voor onherstelbare vlekvorming. Composiet mag dan een hoge dichtheid hebben, het heeft geen volledig dichte structuur. Hierdoor kunnen natte plekken langzaam in het materiaal trekken. Verwijder vlekken dus zo snel mogelijk.  

Maak nu je afspraak

De keuze voor een natuursteen of composiet werkblad ligt dus volledig bij jou. Twijfel je nog of heb je vragen? Boek nu jouw persoonlijke interieurarchitect voor vrijblijvend advies. Of ga zelf aan de slag! Ontwerp zelf jouw droomkeuken en ontvang een 3D-plan. Bereken vervolgens de prijs van jouw nieuwe keuken.

Nog geen idee hoe jouw nieuwe keuken eruit moet zien? Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze toonzalen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul dit onderstaande formulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk.