Kookeiland in je keuken: voor- en nadelen

Kookeiland in je keuken: voor- en nadelen

Een keuken met een kookeiland? Het lijkt de droom van iedereen die bouwt of verbouwt. Logisch ook. Je blijft contact houden met wat er in jouw huis gebeurt en het ziet er gewoon echt goed uit. Zo’n eiland is echter niet vanzelfsprekend. Past het wel in jouw droomkeuken? Waarvoor wil je het gebruiken? Met welke afmetingen moet je rekening houden? Dankzij onze tips maak je de juiste beslissing.

kookeiland in moderne witte keuken

Was het nu kookeiland, spoeleiland of schiereiland?

Dat een kookeiland het summum van elke keuken is, is ondertussen duidelijk. Het past in de moderne keuken, maar ook in een landelijke keuken. Toch is het niet altijd mogelijk om dit in elke keuken te integreren. Gelukkig zijn er verschillende opties waaruit je kan kiezen.

  • Het kookeiland: ideaal om aan te koken. Hier wordt naast de kookplaat vaak ook gekozen voor een spoelbak. Op die manier zit alles praktisch samen op één plaats. Vergeet zeker niet de aansluiting voor een dampkap te voorzien. Of kies voor een kookplaat met afzuigsysteem.
  • Het schiereiland: heb je een kleine keuken? Dan is dit misschien een idee. Bij zo’n keukeneiland is er maar langs één zijde loopruimte. Een extra voordeel is dat alle leidingen en aansluitingen uit de muur, en dus niet uit de vloer, komen.
  • Het spoeleiland:  kies je enkel voor een keukeneiland met spoelbak en vaatwas? Dan heb je geen dampkap nodig in jouw eiland. Hou wel rekening met de watertoevoer voor wasbak en vaatwasmachine. 
  • Het werkeiland: nood aan voldoende werkruimte zonder toestellen of gootsteen in de buurt? Kies dan voor een werkeiland en creëer extra ruimte bij het koken of het plaatsen van keukenaccessoires.

Bovenstaande keukeneilanden zijn trouwens allemaal perfect te combineren met een zitgedeelte aan het eiland. Zo heb je een gezellige babbel tijdens het voorbereiden van de maaltijd, het aperitief of tijdens het afruimen.

keukeneiland in moderne zwarte keuken

Hoe groot moet jouw keuken zijn?

Een keuken moet vooral praktisch zijn. Je moet er snel je ding kunnen doen zonder ergens tegenaan te lopen. Hou daarom bij het uittekenen van jouw keuken met eiland rekening met een afstand van minimum 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je ook krukjes rond het kookeiland plaatsen? Dan reken je op ongeveer 140 cm. Maar als het eiland niet past, dan past het niet. Laat je daarom goed adviseren door één van onze keukenadviseurs bij het uittekenen van jouw nieuwe keuken.

Is een keukeneiland wel praktisch?

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat een kookeiland voor kleine keukensniet praktisch is. Verder kan alles! Bedenk zelf hoe je het best in jouw keuken wil werken en richt die vervolgens zo in. Enkele nuttige tips:

  • Beperk de afstand tussen koelkast, kookplaat en spoelbak.
  • Vergeet de afzuigkap niet als je een kookplaat in jouw kookeiland integreert.
  • Hou rekening met gas-, elektriciteit- en wateraansluitingen op het eiland.
  • Jouw kookeiland als eettafel gebruiken is niet voor iedereen weggelegd. Bespreek dit met je gezinsleden.
  • Voorzie de nodige ruimte (en stopcontacten) voor losse apparatuur zoals koffiezetapparaten, waterkokers en andere.

Wat zijn de afmetingen van een kookeiland?

Of je nu kiest voor een keukeneiland of een ander type kookeiland: de grootte ervan hangt af van wat je ermee wil doen. Als je er een spoelbak en kookplaat in wil integreren, reken je best voor beide toestellen een breedte van 60 cm. Hou daarbij rekening met nog eens 60 cm ruimte tussen de twee installaties én nog eens 30 cm tussen de toestellen en het einde van jouw eiland. Zo kom je al snel op een totale lengte van 2 à 2,5 m.

Een eiland lijkt ons het meest interessant vanaf 160 cm (2 kasten van 80 cm). Een eiland van 120 cm is ook een optie, maar dan met beperkte werkruimte. Als we kijken naar de lengte, dan is een keukeneiland met stenen werkblad mogelijk tot 3,15 meter en met houten werkblad tot 4 meter. Het is wel mogelijk om meerdere werkbladen naast elkaar te plaatsen, hou dan wel rekening met een zichtbare naad.

We raden steeds een minimum diepte van 90 cm aan. Zo heb je aan elke lange zijde van het eiland nog voldoende kastruimte tot 60 cm diep.

Wat de hoogte betreft, is 93 cm een standaardmaat. Dat kan oplopen tot 96 cm of hoger afhankelijk van de dikte van het gekozen keukenblad. Aangezien een keuken praktisch moet blijven, wordt de ergnonomie per project bekeken.

Kookeiland met zitgedeelte

De combinatie van keukeneiland met eettafel zien we uiteraard vaak passeren. Het is dan ook zeer praktisch. Je hoeft geen extra meubilair in jouw keuken te voorzien. En die prachtige tafel in de eetkamer gebruik je enkel op (speciale) gelegenheden. Een kookeiland met bar, zoals we dat noemen, richt je geheel volgens jouw eigen wensen in. Al zijn er een aantal zaken om in gedachten te houden.

Wil je bijvoorbeeld aan de ene zijde van het eiland zitten en aan de andere zijde werken? Dan heb je minstens een diepte van 90 cm nodig. Zo reken je ongeveer 60 cm breedte per barkruk om comfortabel te zitten. Voorzie daarnaast 30 cm voor de diepte van het zitgedeelte. Een andere mogelijkheid is om het werkblad van het eiland over te laten steken zodat je op de kop van het eiland een zitgedeelte kan maken. Wil je het helemaal anders aanpakken? Voeg een lage eettafel vanaf 74 cm hoog aan jouw eiland toe.

Hoeveel kost een keukeneiland?

De kostprijs van een kookeiland ligt volledig in jouw handen. Alles hangt af van de keuzes die je maakt. Een groot of klein eiland? Hout of kunststof? Welke kastgrepen wil je? Welk keukenblad kies je? Ook jouw kookplaat, spoelbak en kraanwerk hebben een invloed op de prijs.

Al kan je eveneens opteren voor een keukeneiland zonder apparatuur. Als je de rekensom maakt, mag je de bijkomende voorbereidingskosten niet vergeten. Denken we aan de afvoer van de afzuigkap, elektriciteitsaansluiting en aan- en afvoer van water. Veel om over na te denken dus. Maar geen zorgen: onze keukenspecialisten begeleiden je met de glimlach richting jouw droomkeuken.

Maak nu je afspraak

Boek nu je persoonlijke interieurarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.

Ga zelf aan de slag en ontwerp je droomkeuken met onze geweldige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Prijs keuken berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig met onze handige prijscalculator.

Download onze inspiratiegids en laat je inspireren door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken winkels?

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze acties, wedstrijden en events. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy beleid