De open keuken: voor- en nadelen
Quality time is vaak het eerste dat moet wijken in ons drukke leven. Beide ouders gaan werken en hebben een huishouden draaiende te houden. De kinderen gaan dan weer een hele dag naar school en hebben daarbovenop nog huiswerk te maken. Een open keuken kan zorgen voor extra ruimte en comfort.
Wat is een open keuken?
Een open keuken verwijst naar een keukenontwerp waarbij de keukenruimte direct verbonden is met de rest van de leefruimte, zoals de eetkamer, woonkamer of een andere gemeenschappelijke ruimte. In een open keuken is er geen fysieke scheidingswand of deur die de keuken van de rest van het woongedeelte scheidt.
Voordelen open keuken
Open keukens zijn populair geworden vanwege de vele voordelen die ze bieden:
Sociale interactie: een open keuken zorgt voor een naadloze overgang tussen de kook- en woonruimte, waardoor het gemakkelijker is om te socializen met familie of gasten tijdens het koken.
Ruimtelijk gevoel: door de afwezigheid van muren of deuren lijkt de hele ruimte groter, wat ideaal is voor kleinere ruimtes.
Natuurlijk licht: open keukens laten natuurlijk licht van aangrenzende ramen toe om de hele ruimte te verlichten, waardoor een heldere en uitnodigende sfeer ontstaat.
Entertainment: het maakt het gemakkelijk voor de kok om deel te nemen aan gesprekken tijdens het koken.
Nadelen open keuken
Kies je voor een open keuken, dan moet je weloverwogen keuzes maken met betrekking tot de apparatuur die je gaat gebruiken, vooral als de keuken intensief zal worden gebruikt.
Geuren en dampen: in een open keuken kunnen geuren, dampen en vet makkelijker verspreiden naar de aangrenzende leefruimtes. Het kan handig zijn om te kiezen voor een goede kookplaat met afzuiging om onaangename geuren en dampen te vermijden.
Geluidsoverlast: het geluid van keukenapparatuur, vaatwasser en andere activiteiten in de keuken kan doordringen in de aangrenzende ruimtes, wat voor sommigen als storend kan worden ervaren.
Rommelige aanblik: aangezien de keuken een open zicht heeft, kan het lastig zijn om de ruimte er altijd netjes en opgeruimd uit te laten zien. Zorg er ook voor dat er voldoende opbergruimte is om de keuken netjes en opgeruimd te houden.
Privacy: een open keuken biedt minder privacy, vooral als je gasten hebt of als er meerdere mensen in huis zijn die tegelijkertijd in verschillende ruimtes actief zijn. Dat kan soms zorgen voor koken onder sociale druk.
Keuken scheiden: wil je er toch voor kiezen de keuken als een aparte ruimte op te nemen? Dan kan je nog steeds de woonruimte van de keuken gaan scheiden. Hou er wel rekening mee dat deze werken extra kosten met zich meebrengen.
Woonkamer van keuken scheiden?
Ondanks het feit dat bij een open keuken de keuken en woonkamer zich in één en dezelfde ruimte bevinden, kan je er toch voor opteren om deze te gaan scheiden.
- Kies voor een kookeiland als scheiding tussen de keuken en woonkamer.
- Kies een juiste opstelling voor je zithoek. Zet je het salon bijvoorbeeld in het verlengde van de keuken, dan worden keuken en woonkamer één geheel. Plaats je de sofa met de rug naar de keuken toe, dan creëer je een afzonderlijke zithoek waarbij jij jezelf van de keuken gaat afsluiten.
- Kies voor verschillende vloertypes. Om een onderscheid te maken tussen de keuken en de woonkamer kan je bijvoorbeeld opteren om in de keuken te kiezen voor een keramische tegel en in de woonkamer voor laminaat of parket.
Maak nu je afspraak
Boek nu je persoonlijke interieurarchitect voor gratis en vrijblijvend advies. Zij creëren sfeer, licht en ruimte door creatieve oplossingen en tillen je nieuwe keuken naar een hoger niveau.
Ga zelf aan de slag en ontwerp je droomkeuken met onze geweldige keukenplanner. Verdiep je in materialen, kleuren, indelingen en toestellen. Prijs keuken berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig met onze handige prijscalculator.
Download onze inspiratiegids en laat je verrassen door onze laatste realisaties. Tot binnenkort in één van onze keuken winkels?