Nieuwe keuken kopen? Dit verkiest de Belg vandaag
Ga je een nieuwe keuken kopen? Het jaar 2023 loopt op zijn einde, het ideale moment om inspiratie op te doen en je nieuwe keuken te bestellen aan de prijzen van 2024. Maar wat zijn de huidige keukentrends? Welke keuken kiest de Belg vandaag? Is een keukeneiland nog steeds een goede optie? Welke materialen liggen goed in de markt en welk type kraan of welke kleuren liggen er in de bovenste schuif? Deze vragen en meer vuurden we af op onze interieurarchitecten Lisa en Maïté.
Wat is de favoriete nieuwe keuken van de Belg?
Bij Keukens De Abdij kies je een keuken voor het leven. Natuurlijk volgen we de nieuwste keukentrends op de voet, maar wij houden van een tijdloze keuken. De Belg speelt namelijk graag op zeker met juist een vleugje innovatie en daar weten wij als Belgisch keukenbedrijf alles van. We streven ernaar dat je de keuken binnen 30 jaar nog even graag ziet als vandaag. Dat kan, als je mikt op duurzaamheid en innoveert met materialen, vormen en kleuren zonder de persoonlijke wensen van de mensen te vergeten. Onze interieurarchitecten en keukenexperten helpen je daar stap voor stap bij.
Kiezen we voor modern of traditioneel?
De Belg zit duidelijk graag strak in het pak en ziet daarom liever minder deuren, randen en kieren. De modern afgelijnde keuken met doorloopdeuren wint aan populariteit, maar daar hangt een prijs aan vast. Gelukkig zit er wat in de kaarten voor elk budget en zoeken we de juiste materialen en systemen voor de juiste prijs. Alles om de keukendroom van de klant te bezorgen. Want keukens zijn geen instrumenten meer. Ze nemen de plaats in van leefruimtes voor het hele gezin, waar alle ballast verstopt zit in het kastwerk en je geniet van het ontbijt aan een luxueus keukeneiland.
Waar zit het verschil in keukenstijl?
Keukenstijlen onderscheiden zich vaak in details. Dat klinkt misschien klein, maar het maakt een wereld van verschil. Zowel qua budget, milieuvriendelijkheid, duurzaamheid als de keukenstijl zelf veranderen gigantisch als je inzoomt op de details. Denk maar aan de favoriete kastmaterialen van de Belg, zoals het budgetvriendelijke laminaat of het duurdere fineer. Zij openen de deur voor verschillende imitatie houtstructuren en kleuren. Ze zijn telkens anders van prijs, kwaliteit, onderhoud en zorgen voor eindeloze combinatiemogelijkheden. We mogen als dé keuken trendsetter echt spelen met materialen, kleuren en stijlen om jouw unieke keuken te ontwerpen.
Keuken kopen: hoe groot is onze keuken?
Hoe groot is onze Belgische keuken? We zorgen elke dag dat de honger naar minimalistische luxe past in de steeds kleiner wordende ruimtes. Gelukkig zien we nog geen all-in keukens van één vierkante meter zoals in China of Japan. De balans vinden, tussen de beschikbare ruimte en de wensen van de klant, brengt echter ook in België steeds meer uitdagingen met zich mee. Zullen we de Oosterse toer opgaan in de toekomst? Daar zijn we gelukkig nog ver vanaf. De Belgische keuken bezit gemiddeld nog steeds een keukenwand van 3 meter met een eiland van 2,5 meter.
Staat het keukeneiland nog steeds op de verlanglijst?
Dat hangt van de wensen van onze klanten af. Wat zijn hun vaste waarden? De Belgen verschillen onderling van mening, maar op de grootste vlakken liggen de keuzes meestal hetzelfde. De verschillen liggen vaak in details. Een keukeneiland gecombineerd met een wand, openheid en ruimte blijven bijvoorbeeld een grote droom bij zowel nieuwbouwers als renoveerders. Maar de L-keuken zien we toch ook heel vaak terugkomen. Het begint natuurlijk bij het beschikbare budget en ruimte. Want de trend van compactere stadswoningen, co-housing en stijlvolle appartementen zorgen binnenkort misschien wel voor een opmars in kleinere keukens.
Welke kleuren veroveren de keukenwereld?
Groen, groen, groen, onze klanten zijn er gek van! Het straalt rust uit en dat kunnen jonge gezinnen tijdens de hectische dagen wel gebruiken. Natuurlijk spelen fabrikanten er handig op in door meerdere tinten en nuances op de markt te brengen. De jonge twintigers en dertigers die bij ons voor groen kiezen, vinden hun keukeninspiratie vaak bij de vele woonprogramma’s op televisie. Ook hier zien we het nostalgisch karakter van de Belg terug bij de combinatie van bijvoorbeeld patroontegels op de vloer. We verenigingen dan deze traditionele elementen met de nieuwe kleuren voor een tijdloze keuken.
Wat is ons favoriet keuken werkblad?
Innoveren is oké, maar de Belg houdt van nostalgie. De topfavoriet blijft dus keramiek, maar om budgettaire redenen kiezen onze klanten soms toch voor een degelijk alternatief keukenblad. Graniet en composiet, laminaat, travertijn en mortex vinden we ondertussen terug in veel keukens. Voor ons is dat een plezier, want dat geeft weer heel wat combinatiemogelijkheden. Wil je echter krasvast, hittebestendig en onderhoudsvriendelijke topmateriaal, dan staat keramiek natuurlijk nog steeds op je verlanglijst. Ligt je budget wat hoger, dan raden we je zelfs een blikvanger van formaat aan met een prachtig marmeren blad. Wat je ook kiest, denk er goed over na. Want je werkblad word je liever niet te snel beu.
Wat is de populaire keukenkraan van de Lage Landen?
De standaard RVS-keukenkraan is lang niet meer de favoriet onder de Belgen. We zien liever een kraan die past bij onze inbouwtoestellen of een spoelbak in dezelfde kleur als het werkblad. Smetteloos, zuiver, ordelijk en schoon. Een keuken waar de bacteriën bij wijze van spreken van weglopen. Dat is de keukendroom van de Lage Landen. Veel klanten kiezen daardoor voor een zwarte kokendwaterkraan met een flexibele uitloop en zelfs het afdruipvlak is geen must meer. Met een ingebouwde vaatwasmachine en verplaatsbaar afdruiprekje zijn we veel gelukkiger.
Koken zonder zorgen in je nieuwe keuken
Koken zonder zorgen, daar hoort de juiste indeling bij. Kook je in de buurt van je kasten en schuiven en doe je de afwas waar je beschikt over veel ruimte? De traditionele keukenindeling, met de kookplaat en dampkap aan de wand en de spoelbak aan het eiland, ligt nog steeds het meest voor de hand en is het goedkoopst om te renoveren. Door dezelfde keukenindeling te gebruiken, bespaar je namelijk op het verleggen van afvoerbuizen en elektriciteitskabels. Natuurlijk zijn hier oplossingen voor. Kies je bijvoorbeeld voor de kookplaat met afzuiging, dan staat daar echter weer een meerprijs tegenover en het neemt kastruimte in die je misschien niet wil missen.
Welke keukenstijlen beïnvloeden de Belgische keuken?
De typische kenmerken uit het Oosten en het Noorden wurmen zich een weg naar binnen. Meer en meer vragen klanten naar materialen als notelaar, donkerbruine en beige tinten zoals we vaak zien in de Japandi keuken. Mensen zijn vandaag vooral op zoek naar Japanse strakheid met de warme toets van Scandinavië. De Belg ziet graag modern, maar toch met afgeronde hoeken en traditionele details die het geheel gezelliger maken. Samen genieten in een ruimtelijke keuken die rust uitstraalt en de natuur naar binnenbrengt, dat is waar de we gevoelig voor zijn.
De favoriete keuken van de Belgen
- Indeling: keukeneiland met wand of L-keuken
- Grootte: ruimtelijk gevoel, leefkeuken
- Stijl: strak met landelijke toetsen
- Kast: laminaat of fineer
- Kleur: wit, beige en houttinten
- Kasttype: gesloten kasten
- Werkbladmateriaal: laminaat of keramiek
- Werkbladkleur: wit of beige
- Kraan: zwart met uitloop
- Spoelbak: 1,5 spoelbak in zwart of kleur
- Toestellen: strak en zwart
- Huidige keukentrend: groen, afgeronde hoeken en Japandistijl