Moderne keuken met eiland: eindeloze mogelijkheden
Een moderne keuken met eiland combineert stijl, functionaliteit en efficiëntie, waardoor het een populaire en vanzelfsprekende keuze is geworden voor heel wat gezinnen. Wat typeert de moderne keuken vandaag en waarom moet je kiezen (of net niet) voor een eiland in je nieuwe keuken?
De moderne keuken vandaag
Wat zijn de eigenschappen van de moderne keuken vandaag? Dit mag je verwachten als je vandaag voor een moderne en strakke keuken kiest.
Strakke lijnen
Moderne keukens hebben meestal een strak en eenvoudig ontwerp met rechte lijnen en weinig versieringen. Ze worden vaak uitgevoerd in mat of hoogglans afwerkingen. Ons uitgebreide aanbod bevat nu ook vele anti-fingerprint fronten.
Kwalitatieve materialen
Materialen zoals roestvrij staal, accenten in zwart, goud en koper, hoogglanslak, en werkbladen in composiet en keramiek worden vaak gebruikt. Deze materialen dragen bij aan een strakke en eigentijdse uitstraling.
Neutrale kleuren
Kleuren zoals wit, grijs, zwart en aardetinten zijn zeer populair in moderne keukenontwerpen. Deze kleuren zorgen voor een rustige en tijdloze uitstraling.
Leefkeuken
Moderne keukens worden vaak ontworpen met een open indeling, waarbij de keukenruimte naadloos overgaat in de aangrenzende leefruimte. Dit creëert een ruimtelijk gevoel en vergemakkelijkt het sociale contact tussen de keuken en de woonruimte.
Functionele opbergoplossingen
Efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte is cruciaal in elke keuken. Moderne keukens beschikken vaak over slimme opbergoplossingen zoals hoge kolomkasten, apothekerskasten, uittrekbare lades met glazen zijwanden, hoekkasten, koffielade, bestek- en kruidenlade om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
Geavanceerde technologie
Moderne keukens maken gebruik van de nieuwste keukenapparatuur. Denk aan de populaire inductiekookplaat, kookplaat met afzuiging, stoomoven, espressomachine, wijnkoeler en ingebouwde verlichting.
LED-verlichting
Moderne keukens hebben doorgaans goed doordachte verlichtingsschema's. Ze maken gebruik van functionele ledverlichting, zoals inbouwspots om het werkblad te verlichten, en sfeerverlichting, zoals hanglampen, om de juiste sfeer te creëren bij het kookeiland of zitgedeelte.
Waarom kiezen voor een keuken met eiland?
Het kiezen voor een keuken met een eiland is afhankelijk van heel wat factoren. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare oppervlakte en indeling van je keuken. Het kan verschillende voordelen met zich meebrengen, afhankelijk van je wensen in huis. Hier zijn enkele redenen waarom veel mensen kiezen voor een keuken met eiland.
Extra werkruimte
Een kookeiland biedt extra werkruimte om te koken, voorbereiden en serveren. Dit kan vooral handig zijn als je regelmatig grote maaltijden bereidt of als je graag samen met anderen in de keuken werkt.
Variaties bij indeling
Het kookeiland is vaak de eye catcher van de keuken, maar hoeft niet altijd een kookeiland te zijn. Wat dacht je van een spoeleiland met enkel een spoeltafel en werkruimte? Is je eiland voldoende groot? Dan is het perfect mogelijk om een kookplaat en spoeltafel te integreren. Is je keukeneiland eerder beperkt in omvang? Geen zorgen, kies dan voor extra werkruimte en creëer extra ruimte bij het koken.
Multifunctioneel eiland
Naast extra werkruimte kan een keukeneiland ook dienen als een multifunctionele leefkeuken voor andere activiteiten, zoals ontbijten, snacks bereiden, huiswerk maken of sociale bijeenkomsten.
Extra opbergruimte
Veel keukeneilanden zijn uitgerust met extra opbergruimte, zoals kasten, laden of rekken. Dit biedt een handige plek om keukengerei, serviesgoed, potten en pannen op te bergen, waardoor de rest van de keuken clean blijft.
Stijlvol ontwerp
Naast de praktische voordelen voegt een keukeneiland ook een stijlvol element toe aan je keuken. Het kan dienen als een architecturaal kenmerk of als een statementstuk dat de gehele uitstraling van de ruimte verbetert. Een keukeneiland kan helpen om een open en luchtige sfeer in de keuken te creëren, vooral in combinatie met een open vloerplan. Het kan de ruimte visueel vergroten en een gevoel van ruimtelijkheid bevorderen.
Afmetingen van je keukeneiland
Hou rekening met een minimum afstand van 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je graag krukjes rond het eiland plaatsen? Rekken dan op ongeveer 140 cm.
Als je een spoelbak en kookplaat wil integreren, reken je best voor beide toestellen een breedte van 60 cm. Hou daarbij rekening met nog eens 60 cm ruimte tussen de twee installaties én nog eens 30 cm tussen de toestellen en het einde van je eiland. Zo kom je al snel op een totale lengte van 2 à 2,5 m.
Een eiland lijkt ons het meest interessant vanaf 160 cm (2 kasten van 80 cm). Een eiland van 120 cm is ook een optie, maar dan met beperkte werkruimte. Als we kijken naar de lengte, dan is een keukeneiland met stenen werkblad mogelijk tot 3,15 meter en met houten werkblad tot 4 meter. Het is wel mogelijk om meerdere werkbladen naast elkaar te plaatsen, hou dan wel rekening met een zichtbare naad.
We raden steeds een minimum diepte van 90 cm aan. Zo heb je aan elke lange zijde van het eiland nog voldoende kastruimte tot 60 cm diep.
Wat de hoogte betreft, is 93 cm een standaardmaat. Dat kan oplopen tot 96 cm of hoger afhankelijk van de dikte van het gekozen keukenblad. Aangezien een keuken praktisch moet blijven, wordt de ergnonomie per project bekeken.
Kookeiland bij kleine keuken
Heb je eerder een kleine keuken, maar droom je van een keukeneiland? Dat hoeft geen probleem te zijn. Een eiland in de keuken creëert meer werkruimte, zorgt voor extra opbergruimte en maakt de keuken extra sfeervol en gezellig. Met de juiste plaatsing benut je elke vierkante centimeter volgens jouw wensen. Onze adviseurs denken graag met je mee om je keuken met eiland op een slimme manier in te richten.
Beperkte ruimte hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Zo kan je kiezen om bepaalde functies samen te voegen en ruimte te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een eiland met zitgedeelte waar je met plezier plaatsneemt aan de ontbijttafel of bar. Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal en past je droomeiland ook in kleinere keukens.
Indeling van je keukeneiland
Kasten
Het grote voordeel van een keukeneiland blijft natuurlijk de extra opbergmogelijkheden die je creëert. Denk bijvoorbeeld aan legplanken of uittrekbare lades voor je potten en pannen, besteklade, kruidenlade, afvalemmer,... Heel wat handige opbergoplossingen die goed van pas komen in je nieuwe keuken.
Dampkap
Ga je voor een kookeiland? Dan adviseren we een eiland van minstens 100 cm. Zo vermijd je spatten rondom op de vloer. In tegenstelling tot een traditionele keuken waar wordt gewerkt met een spatwand. Kies je voor een eilanddampkap, hou dan rekening met stroomvoorziening en een afvoer naar buiten. Deze dampkappen worden hangend bevestigd op het plafond en kunnen het zicht naar de leefruimte behoorlijk belemmeren.
Je kan ook kiezen voor een plafonddampkap die helemaal wordt ingewerkt in een vals plafond. Zoals steeds, dien je de aanbevolen afstand tussen kookplaat en dampkap te respecteren. Doe je dit niet, dan riskeer je dat de vochtige dampen die vrijkomen bij het koken niet snel genoeg naar buiten worden geleid.
Kookplaat met afzuiging
Dit probleem heb je niet bij de nieuwe generatie afzuigsystemen van kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Dit zorgt voor één strak geheel en kan indien gewenst vlak in het werkblad worden gemonteerd. Er zijn vandaag heel wat oplossingen van bijvoorbeeld Bora, Novy, AEG of Siemens.
We adviseren zo'n 5 minuten voor het koken de kookplaat aan te zetten om te zorgen voor een goede luchtcirculatie. Het ventilatierooster wordt meestal in de plint onderaan de kast geplaatst, maar kan evengoed via de zijkant of achterzijde van het eiland worden gemonteerd. De geur wordt door de koolstoffilter uit de lucht gezuiverd, maar de lucht blijft warm. Hou er rekening mee dat deze warme lucht voor condensatie kan zorgen op een koude vloer. Dit probleem zal je bijvoorbeeld weinig tot niet hebben bij vloerverwarming.
Spoeltafel
Een spoelbak is vaak groter dan een kookplaat, zeker als je kiest voor een dubbele spoeltafel of spoeltabel met afdruipgroeven in het werkblad. Hou hier rekening met een aansluiting voor zowel koud als warm water en een afvoer. Heb je graag dat je spoeltafel wordt verborgen? Dan kan je eventueel kiezen voor een korte opstand die meteen ook als bar kan dienen. Ben je van plan om een vaatwasmachine te plaatsen? Dan plaats je deze ook het best in de kast naast de spoelbak.
Toestellen
Qua inbouwtoestellen blijft het dus beperkt tot een kookplaat en vaatwas. Oven en/of microgolfoven adviseren we niet om te verwerken in je eiland. Die plaats je best in de daarvoor voorziene kolomkasten die het mogelijk maken om op een veilige en ergonomische manier te werken.
Hetzelfde geldt voor de koelkast. Een hoge kolomlast geeft je het comfort te kiezen voor vershoudlades die bijvoorbeeld je groenten en fruit langer bewaren. Je kan eventueel kiezen voor koelcombinatie met extra vriesvakken onder de frigo of indien mogelijk voor een inbouw diepvries naast de frigo. Een onderbouw wijnkoeler is dan weer geen probleem om in het eiland in te bouwen.
Keukeneiland met bar
Wil je graag een keukeneiland met meer werkruimte, opbergruimte of eventueel een geïntegreerde bar voor gezellige aperitiefmomenten? Een bar geeft je keuken een echte meerwaarde. Het combineert thuis de gezellige en huiselijke sfeer. Een eiland met bar bestaat in verschillende vormen en maten. Denk maar aan een verlengd werkblad met daaraan barkrukken, een aparte kast om je favoriete drankjes en accessoires op te bergen of een opstand op het werkblad om staand te aperitieven. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.
Keukeneiland met zitgedeelte
Keukeneilanden zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Het is een ideale manier om extra werk- en opbergruimte te creëren. Naast opbergruimte kan een eiland in je keuken ook dienen als extra zitruimte. Denk maar aan een gezellige plaats om te ontbijten, aperitieven, dineren of aangename werkplek. De meest gekozen optie is die met verlengd werkblad en barkrukken, maar er bestaan ook opties met een verlaagde tafel en stoelen. Onze adviseurs kijken graag wat de meest ideale opstelling is voor jouw project.
Veel gestelde vragen over moderne keukens met eiland
Hoe groot moet je keuken zijn voor een eiland?
Hou rekening met een minimum afstand van 100 cm tussen het eiland en de vaste keukenopstelling. Wil je graag krukjes rond het eiland plaatsen? Rekken dan op ongeveer 140 cm. Een eiland lijkt ons het meest interessant vanaf 160 cm. Een eiland van 120 cm is ook een optie, maar dan met beperkte werkruimte. Reken dus op zo'n 4 vierkante meter om je eiland correct te plaatsen rekening houdend met een comfortabele doorgang en voldoende ruimte voor het openen van kasten of schuiven.
Hoeveel kost een keuken met eiland?
De kostprijs van een eiland is afhankelijke van enkele factoren. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, de gekozen opbergsystemen, bepaalde toestellen, sanitair en het werkblad. Wil je graag een richtprijs voor je nieuwe keuken met eiland? Gebruik onze online prijscalculator en krijg in 5 eenvoudige stappen een richtprijs voor je nieuwe keuken.
Hoe sfeer creëren in mijn keuken met eiland?
Koop je bij Keukens De Abdij een nieuwe keuken? Dan krijg je steeds een persoonlijke interieurarchitect toegewezen. Zij geven professioneel advies omtrent indeling, materialen, kleuren en zorgen zo dat je nieuwe keuken met eiland perfect aansluiten op je interieur thuis.
Kan ik mijn keukeneiland zelf ontwerpen?
Ga je graag zelf experimenteren met de opstelling en indeling van je nieuwe keuken? Dat kan! Gebruik onze handige online keukenplanner en ontwerp zelf je droomkeuken. Weet dat onze adviseurs steeds voor je klaarstaan om jou eerlijk en professioneel te adviseren.